I går var jag för första gången efter 40 år i löparskor på besök inom vården för en löparskada, förutom ett röntgenbesök när jag knäckte stortån på Swiss Alpine för några år sedan. Det blev besök på Fysiokliniken i Västerås och jag fick en i mitt tycke grundlig undersökning.
Först en klinisk undersökning med intervju, klämman, känna, vrida, dra, trycka, osv. Har inte känt någon extra smärta vid tryck på hela tiden och inte haft någon nedsatt rörlighet så det visade inte så mycket nu heller. Efter detta blev det koll med ultraljud, det var inga inflammationer, inga bristningar eller något trasigt. Saker och ting där inne rörde sig som dom skulle.
Slutsatsen blev att det inte är någon konkret skada, en överansträngning som smärtar men inte hunnit bli till skada. Eftersom han förstått att jag tillhör skaran galningar som vill springa ett dygn på Bislett varv efter varv och tycker det är för tidigt att få kliva av efter 5 timmar för att det gör ont tyckte han med glimten i ögat att jag gott kunde sitta i soffan och äta pepparkakor i jul.
Eftersom han insett att jag nog inte skulle sitta still särskilt länge var rådet "aktiv vila", dvs träna allt som inte smärtar eller anstränger den delen. Efter ett tag kan jag börja springa och sen öka öka lite successivt igen. Låter ungefär som jag har tänkt mig, så nu "vilar" jag med annan träning 5-6 dagar i veckan. Det känns bra att ha fått en koll gjord så det inte är något som kräver speciell behandling eller rehab.
Kan vara bra med lite löpvila efter 40 år i löpaskor. :-)
SvaraRaderaFinns mycket snö att åka längd på.
...men det är ju så ovant att inte ha dom på ;-)
RaderaVad bra att det inte var något värre!
SvaraRaderaSaknar för den delen Borlänge Ultra i din "Planerade lopp på gång"-lista!
Tack, och nu är planeringen uppdaterad.
RaderaTjena Bosse,
SvaraRaderaVerkar som om du har något liknande "shin splints" som blev ett samlingsnamn för smärta på framsida skenbenet när jag sprang Transe Gaule. En oskön åkomma att springa med...
En förklaring jag fått är att om löparen lyfter upp foten (tårna) under isättningen så blir påfrestningen på dessa små muskler/senor stor när foten tvingas ner av kroppsvikten. En mer avslappnad fot borde inte drabbas. Långsammare löpning borde innebära mer lyft av foten, vilket skulle kunna förklara varför även icke hällöpare drabbas när mängden eller möjligen skotypen ändras.
Vi hörs!
/Micke A
Hej Micke,
SvaraRaderaShin splints är väl i första hand benhinneinflamation, men allt på framsidan brukar nog tolkas så i första hand.
Den förklaring du ger stämmer bra med den teori jag själv fått till och är precis lika som den Rune L gav i Oslo. Jag får se till att inte springa för sakta helt enkelt ;-)
/Bosse