tisdag 31 december 2013

Hässlö Open

Årets sista pass blev en skitkul och tuff övning. Westeros Trail Running Society hade bjudit in till Hässlö Open på Badelundaåsen. 10 varv, ungefär 1,2 km per varv med 100 höjdmeter. Det blir totalt 1000 höjdmeter både uppåt och nedåt på bara 12 km... och vi är fortfarande i Västerås!!! Vem sa att det är platt här? OK det finns inga höga berg men några rejäla branter går det att hitta.

Ungefär 20 galna löpare dök upp på åsen för att fira nyår. Per Johansson fångade det hela på bild och det beskriver väl vad fick fick uppleva, här kommer några bilder, annars kolla alla bilder här.

Banbesiktning
Flygfoto?

GOTT NYTT ÅR !!!

måndag 30 december 2013

x-talon 212

Det har blivit Salomon skor på småstigarna under flera år nu, men jag har känt att det varit dags att pröva något annat. Nu inför GL3D behövs det dessutom lite mera grepp i terrängen än de trail skor jag kört med. Salomon har visserligen flera modeller med mera grepp också men det är ett bra tillfälle att testa Inov-8 skor till slut.

Det blev en riktigt bra affär på XXL i lördags, bra att kunna prova storlek i en fysiskt butik nu när man skulle köpa från ett märke man inte prövat innan. Hade redan bestämt mig för modellen innan så det var bara storleken som skulle prövas ut. x-talon 212 är knappast någon nyhet på marknaden, vet inte hur länge den funnits och hur mycket den ändrats under åren men mycket positiva omdömen har den fått.


Precis som med alla Inov-8 skor talar namnet om vad den väger, fjäderlätta 212 g bara, inte mycket att släpa runt på för en sko i terrängen. Detta är dessutom "torrvikten", när man kört den blöt lär skillnaden mot andra skor vara ännu större, den har inte mycket material som suger vatten och känslan är att det lilla som finns torkar snabbt.

Greppet ser lovande ut, rejäla dubbar som biter i leran och dessutom av mjukt gummi som även biter på berg och annat hårt underlag.

Det blev ett premiärtest i dag när jag skulle visa min bergsrunda för Kerstin. På en gång var känslan att det var en orienteringsko jag sprang i och det stämmer också till viss del, den används till det. På väg till skogen kändes det precis som en orienteringssko, lite hårt på asfalten, men det är ju inte det som den är till för. När vi väl kom ut på MTB spåret med leriga fläckar, blöta rötter och stenar och även i grusbacken fick dom visa att dom höll måttet. Hela tiden perfekt grepp, det gick att stå på utan att känna osäkerhet. När dom dessutom är så lätta så gav det ännu mera av fri löpkänsla, lite som att springa i Minimus men med 100%-igt grepp och med lite mera dämpning/skydd under hälen. På hemvägen, när man var uppvärmd i fötter och vrister, kändes dom t.o.m. OK på asfalten den dryga kilometern.

I morgon får dom stå till svars fullt ut, då blir det Hässlö Open, ett lopp på kul med +/- 1000 höjdmeter på bara 12 km, i Västerås !!!  En medellutning på 17%, det finns backar även i Västerås även om dom är små.

fredag 27 december 2013

En blöt jul...

En blöt jul har det varit, vädret alltså, och fortsätta på samma tema skall det tydligen göra. Känns som att det är långt till vintern att vi fortfarande är djupt inne i Novembermörkret. Väderprognosen på TV'n i går talade sitt tydliga språk och visade en bild jag tror jag aldrig har sett. På 5-dygnsprognosens 2 Sverigekartor var det en helt illröd och en helt djupblå, illröd eftersom hela landet har mycket över normal temperatur och illblå eftersom hela landet skall få mycket nederbörd. Jag tror aldrig jag sett att det varit så över hela landet samtidigt. Det illröda betyder många plusgrader i hela landet utom lite minus i fjällen och norra Norrland, det illblå att det är regn vi kommer få i större delen av landet.

Regnat har det gjort mer eller mindre varje dag i julhelgen, i morse var det faktiskt lite slask i regnet, så mycket att det blev vitt på marken en stund men det gick snart över, när det var dags för en löprunda ett par varv på MTB spåret på eftermiddagen så var det bara blött igen, riktigt blött.
Blytunga moln som lagt sig nästan på marken
För en knapp vecka sedan vände det i varje fall, ljuset är på väg tillbaka. Dagarna har faktiskt börjat bli lite lite längre nu även om det är svårt att upptäcka under det blytunga täcket. Det är bara att ställa in siktet mot nästa år, bita ihop och ge sig ut i blötvädret igen.

lördag 14 december 2013

Gråväder :(

Vad har det blivit av vintern? Vi hade några cm snö en vecka redan i oktober, sen smälte den och det blev svart, ganska självklart då redan i oktober. Vi hade några cm snö i förra veckan, sen smälte den och det blev svart, men nu är det ju december, vintern skall komma igång nu. Vi hade några cm snö i morse, sen smälte den redan samma dag och det blev svart och det är fortfarande december ingen ljusning inom synhåll.

Det är bara en blandning av svart, grått och blött just nu, ingen White Christmas i år ser det ut som. I morse när jag åt frukost började det snöa och det var minusgrader, men prognosen talade om blötsnö och regn framåt dagen, och så rätt prognosen var denna gång.

Långpasset i dag började i ett skönt och mjukt snöfall med lite snö på marken som dämpade så där precis lagom mycket, men det gick snart över. När vi vände söderut igen efter en dryg mil kände vi motvinden och den mjuka snön var utbytt mot vassa iskristaller som skar i ögonen. Det blev till att dra ned mössan så långt det gick och fokusera på fötterna, i det öppna mälarlandskapet är det inte mycket annat som skyddar mot motvind.
Lite suddigt när mobilkameran har svårt med snabba löpare i gråvädret
Vi blev bara 6 stycken i dag på långpasset, var det vädret eller var  det julstressen som gjorde att inte fler dök upp? Svårt att säga, men vi fick i varje fall känna på lite vinter gråväder i dag. Efter 2 mil vände de andra 5 hemåt, men jag hade tänkt mig 3 i dag så det var bara att fortsätta mot vinden. Fick syn på Vedbobacken i ögonvrån och fick inspiration till en liten toppbestigning i Västerås egna alpin anläggning (fallhöjd 40 m!). Snökanonerna hade gett upp hoppet inför många dagar med plusgarder, men springa kan man alltid göra i alla väder och på alla underlag.

Toppen besegrad, med det är inte Monte Blanc precis
När toppen väl var besegrad, och det gick ju ganska fort, var det bara att fortsätta en runda in mot stan och sen hemåt igen så blev det de 3 mil som det var tänkt. Egentligen var det rätt skönt, alla väder har sin tjusning, med rätt inställning och rätt kläder.

måndag 9 december 2013

Train & Run lördag

I lördags var det dags för Train & Run med VLK, tåg till Enköping var valet denna gång. På något viss spelar det ingen roll vart vi åker det blir i stort sett alltid motvind ändå. Kanske vi skall träffas på stationen någon gång och då bestämma vilket håll vi åker på istället. Nu blev det -5 grader och 10 m/s motvind i det öppna landskapet, 5 mil tillbaka till Västerås. Å andra siden är det ju bra pannbensträning och det har varit värre, nu var det ingen nederbörd t.o.m lite sol på slutet.

Om någon med koll på geografin undrar så stämmer det, det är inte 5 mil från Enköping till Västerås, men vi springer naturligtvis inte raka vägen, det blir lite krokar på slutet för att det skall bli just ett 5 mils pass. GPS nördar som all löpare har blivit nuförtiden krävdes det dessutom ett litet extra varv runt parkeringen vid Västerås C, skall det vara 50 km så skall det vara just 50 km ;-)

På kvällen var det sedan dags att följa lottningen till Western States, ingen framgång där inte. Av 8 svenskar och 9 norrmän var det bara Geir Frykholm som fick en plats, totalt var det bara 19 icke amerikaner som fick en startplats. Det blir till att se sig om efter andra lopp istället.

Depåstopp efter 20 km, i gränslandet vid Sagån
Plötslig efter drygt halva vägen stod Per J där med en överraskningsdepå
kaffe, pepparkakor mm satt perfekt.

fredag 6 december 2013

6 %

Så stor eller snarare så liten är chansen att få en startplats i nästa års Western States, i morgon är det dags för lottning. Lite siffror...

Man lottar ut bara 270 startplatser, 77 är redan utdelade baserat på olika "förturer". Dessa ynka 270 platser skall fördelas mellan 2705 anmälda, men alla dessa har inte samma chans. Har man varit anmäld flera år i rad får man en extra lott per år så det finns dom som har upp till 5 lotter. Med denna princip så finns det totalt 4307 lotter att dra, 270 vinster av 4307 ger 6 % chans till en startplats.

...och dom är bra på att trissa upp hypen där borta, det är ingen dator som spottar ut en lista på dom lyckliga, det är ett riktigt fysiskt lotteri med lappar i en "hatt", inför publik och med live uppdatering på nätet. Klockan 18.00 svensk tid börjar det och går att följa här.

Vi får se om dom lyckas hitta min lilla lapp i hatten.


tisdag 3 december 2013

Kiruna Extreme

Plötsligt händer det... och så har man nya utmaningar att ta itu med. Vad har man nu gett sig in på? Egentligen är det kanske inte fullt ut nya utmaningar utan snarare att cirkeln är sluten. Orientering har jag ju hållt på med under 35 år mer eller mindre, sen blev det marathon, sen blev loppen längre och längre och på senare år gick dom upp i bergen, nu blir det lite av en kombination av allt. Redan på orienteringstiden snegalde jag lite på BAMM, men det blev aldrig av då, sedan dess har tanken på mountain marthon legat och pyrt.

När Henrik och Niklas lockat med en start i GL3D nämnde Henrik att han funderat på Kiruna Extreme, men inte hade någon att springa med än. Vi pratade inte så mycket mer om det då, men så i lördags mitt på F&S festen fick jag ett SMS från Henrik, "Ser att Kiruna Extreme släpper förtursplatserna om några timmar. Skall vi lägga in en anmälan?" Ingen betänketid så mitt svar blev "OK kan du fxa det". Plötsligt händer det och några timmar senare är man anmäld till en ny utmaning, den 22-23 augusti är det dags.

Vad är då Kiruna Extreme? Hemsidan börjar med beskrivningen...
Kiruna Extreme är en tvådagars fjällorientering (mountain marathon) för tvåmannalag med övernattning på fjället där deltagarna själva bär med sig all nödvändig utrustning för att klara två tuffa dagar och en natt på fjället.

Det finns 3 olika banlängder/svårigheter som man beskriver så här...
Medium är för er som klarar en längre fjällvandring över två dagar (runt 15km per dag), har viss fjällvana och orienteringskunskaper samt vill testa den här typen av tävling.
Large är för er som har god kondition, fjällvana, orienteringskunskap och vill ha en riktigt tuff utmaning.
Extreme är för er med mycket god kondition, fjällvana, orienteringskunskaper och som vill ha en extremt tuff utmaning. Tidigare erfarenhet av liknande tävlingar rekommenderas starkt.

Naturligvis inte mycket att välja på så det blev Extreme, skall man göra något skall det vara fullt ut, kollar "checklistan"...
- Mycket god kondition - check - hamnade utanför skalan vid ett konditiostest på jobbet...innan jag började träna mycket
- Fjällvana - check - har vandrat en vecka i Kirunafjällen med 40 kg packning i lumpen, det var visserligen ett tag sedan
- Orienteringkunskaper - check  - hållit på i 35 år
- Vill ha en extremt tuff utmaning - check - vill ju gärna höja ribban som ni kanske märkt
- Tidigare erfarenhet av liknande tävlingar - nja - har ju inte sprungit mountain marathon än men det blir ett 3 dagars i England till våren och UTMB är väl hyfsat tufft i jämföreslse, även om UTMB inte är obanat och inte har orientering så är det trots allt dubbelt så lågt och dubbelt upp i höjdmeter ungefär.

Nu börjat det bli fullbokat med olika berg i kalendern för nästa år, inte plats för någon asfalt längre.