Jag hade väldigt blandade känslor inför loppet på flera sätt. Träning och uppladdning kändes inte optimal, efter den lätta skadan på GL3D när jag vred till vänster benet och vristen har jag visserligen kunnat träna men inte alls som tänkt, det har blivit lugnare och med några kortare uppehåll för att låta det läka ut och på Kullamannen för 4 veckor sedan fick jag kliva av efter 3 mil. Tog riktigt lång helvila sista veckan inför loppet, men kände ändå viss stelhet över vristen innan start. Känslan för loppet i sig var också annorlunda, kände inte riktigt den där pirrande känslan inför utmaningen, det var ju "bara" 12 mil, bara 3/4 jämfört med UTMB. Även väderprognosen gav blandade känslor, den visade hela tiden på en blandning av åska, regnskurar, dimma och lite solglimtar, skulle man hoppas på tur med vädret eller skulle man hoppas på riktigt grisigt väder för utmaningen, när det ändå skulle bli dåligt?
Nog om känslorna innan nu, klockan 3!! i torsdags morse åkte jag hemifrån för att hämta upp Sandra och hinna till Arlanda och flyget till Venedig som gick redan kl 6.00, inte direkt perfekt laddning det heller inför ett lopp på ett dygn med kvällsstart. Vi kom med buss från flyget upp till Cortina på eftermiddagen, hann hämta ut nummerlapp och känna in stämningen lite men sen blev det tidigt läggdags.
Incheckad och nummerlapp hämtad, vädret ser riktigt lovande ut trots prognosen |
Någon har sagt att man behöver bara ett par skor för att springa? |
Dags för start |
Vi lämnade Cortina och började den första rejäla stigningen upp genom skogen, först grusväg och sedan stigar som blev mindre och mindre. Pannlampan fick tändas och sedan var det bara att nöta på. Kändes riktigt bra nu, jag gick förbi många på vägen upp så ibland kunde det bli lite trångt att passera men pärlbandet med lampor glesnade mer och mer. Efter 600 höjdmeter och 6 km från start planade det ut. Det kom nu en mil som blev riktigt fartvänlig, först relativt plant på stigarna däruppe, en brant teknisk men ändå lättlöpt stig utför och sedan grusvägar nere i dalen fram till första vätskan efter 18 km vid Ospitale.
Nu var det dags för ny stigning, vi skulle upp till över 2000 meters nivån för första gången och sedan direkt ned igen till 1400 meter och den första stora depån vid Federavecchia efter 33 km. Hela den här sträckan var lättlöpt, OK jag gick hela vägen upp men utför gick det riktigt fort, det var stora stigar, lite grusvägar och högst däruppe en del slalombackar. Framme vid kontrollen hade jag 4:36, det var 1:12 snabbare än det tidsschema jag gjort upp, allt kändes riktigt bra och hit var det varit riktigt löpvänligt hela vägen.
Matdepån vid Federavecchia |
Utför mot Misurina var det riktgt tekniskt med en small slingrande stig, blött, lerigt, stenigt och rötter, det var full fokus för att ha koll på fötterna. I början var det becksvart men sedan grydde det snabbt och innan jag kom ut vid Misurina hade jag släckt lampan. När täten passerade här ett par timmar tidigare var det mörkt så dom fick inte chansen, men dom hade nog inte tagit sig tiden ändå. När jag kom dit var det dock annorlunda, alla bara stannade och stirrade, sen tog dom fram sina kameror...
Det behövs igen bildtext, det var fullständigt magiskt. Lago di Misurina ligger nästan spegelblank i gryningen och ovanför molnen reser sig Tre Cime mot himlen. Det är dit upp vi skall nu, först 500 meter delvis brant stigning till Rifugio Auronzo och depån med dropbagen, sedan 200 meter ytterligare till passet där vi skall runda Tre Cime. Några bilder från klättringen upp till Rifugion.
Trots att det nu var brant upp till 2300 möh kändes det förvånade kort och lätt, som tur var så var det inte allt för svåra stigar så man kunde bara njuta av landskapet. Kom därför snabbt upp till Rifugion och kunde hämta ut dropbagen. Behövde inte byta några kläder alls, fyllde bara på med lite mera nötcreme, gel och Tailwindpulver från bagen. Pannlampan åkte av och ned i ryggan, lämnde in dropbagen igen sen fick vi passera genom Rifugion med matkontrollen därinne.
Drop bag service på hög nivå |
Snart dyker vi ned i utförslöpan, ned i Val de la Rienza |
Kom till slut fram till nästa dåpå vid Cimabanche efter 67 km med tiden 10:49 och var då 1:40 före mitt tidsschema. Saknade hela tiden kaffe i depåerna och nu hade det definitivt behövts en koffeinkick, fick istället ta en burk Red Bull i depån för att försöka väcka liv i kroppen och det funkade faktiskt. Bara att ge sig ut igen över nästa lilla berg på 500 höjdmeter, gå upp och så springa ner igen till depån vid Malga Ra Stua. Som jämförelse var det kul att läsa hur Tony Krupicka beskriver när han väljer att springa eller gå, lite annan syn på löpbarheten i uppförsbackarna helt klart. Länk till hans blogg kommer på slutet.
Aid station 5 - Malga Ra Stua - 75 km, här kommer minsann bara löpare in, den bistre herrn på vakt jagade bryskt ifatt eventuella supportrar som försökte snatta åt sig något ur depån ;) |
Strax uppe i passet till slut efter 1000 meter stigning i ett fantastiskt landskap |
Innan vi gav oss av upp dit var det depåstopp. Det var många timmar sedan förra stoppet och jag var nu riktigt hungrig, sugen på "mat" och inte bara gel och nötcreme. Precis som i alla andra depåer fanns det ingen mat utan bara mycket olika småplock, det närmaste mat dom hade på alla ställen var nudlar i buljong. Just nudlar i buljong var min räddning på UTMB men där var det lite nudlar i rejäl och god buljung, här var det tjockt med nudlar i färgat vatten. Jag brukar inte få i mig pasta och liknande under lopp men eftersom det gått bra med nudlarna på UTMB försökte jag nu också, det gick i små mängder i de tidigare depåerna, men här var det stopp, efter några skedar fick jag gå bakom tältet och så var det matstoppet uttömt igen. In med lite elektrolyter och vatten istället sen var det bara att fortsätta, nu efter 95 km hade jag varit ute i 17:32 och låg 2:30 före mitt schema. Bara 24 km kvar och 4,5 h till Western States tidsgräns på 22 h, skulle den vara möjlig trots allt?
Nej, jag insåg ganska snabbt att det var omöjligt, de närmaste 14 km var rena berg- och dalbanan upp och ned över 2000 meters nivån, långa sträcker på extremt tekniska stigar, brant, stenigt och rejält med blockterräng. Nu mot slutet på dagen kom det några korta regnskurar också så det blev dessutom blött och halt. Dessa 14 km tog 4 timmar och 20 minuter, nästan 19 min/km i snitt.
Lite blockterräng att leta sig igenom |
På skrå över rasbranten |
Sista svåra backen, 200 höjdmeter "rakt upp", på lera, vatten, snö och sten |
Sista solstrålarna på bergen |
Vilken härlig känsla att komma in i Cortina igen, sista 2 km är asfalt och en hel del publik är kvar ute trots att klockan är över 22 nu, passerar ett par grupper med löpare som går genom stan men jag känner mig helt OK för att springa hela vägen in. Det tog sin tid i branten i skogen så det gick inte att komma under 23 h, men jag kom i mål på 23:20, det gick 3,5 h snabbare än det tidsschema jag gjort upp. Kom i mål på plats 311 bland de 596 som fullföljde av ca 1000 startande, tror jag var den ende av 6 startande svenskar som kom i mål. Är riktigt nöjd med loppet och vilken häftig bana i superhäftigt landskap. Det går inte att beskriva rättvist med varken ord eller bilder, men det kommer ju en ny chans nästa år för dom som till uppleva det IRL.
(c) fotoeventi.com |
Tony Kropickas blogg om loppet, kul att läsa så detaljerat hur det upplevs framme i täten.
En häftigt gjord liten video från loppet.
Flera läckra bilder
Måste erkänna, igår kunde jag inte vänta längre. Var tvungen att kolla hur det gått för dig och de andra svenskarna i Lavaredo Ultra. Kollade också på videon du länkar till. Så, jäkla, vackert! Jag är ju inte riktigt i sån form att jag kan springa 120 km (ännu), men i början av året var Cortina Trail ett alternativ för sommaren. När jag ser dina bilder och de rörliga bilderna inser jag att Cortina Trail, utan Tre Cime-passagen, inte varit samma sak. Stort grattis till ett mycket väl genomfört lopp!
SvaraRaderaTack Peppe. Du får se till att komma i form för 120 och sen köra hela, men även Cortina Trail är häftig, man får den andra höjdpunkten på LUT banan upp genom Val Travenanzes och hela den tuffa avslutningen.
RaderaVilka fantastiska bilder! ser magiskt ut. Detta loppet är något jag hade velat göra....Tack för att du delar med dig..
SvaraRadera