onsdag 12 augusti 2015

Inov-8 Terraclaw 250


Nu har det gått 1,5 månad sedan målgången på Dragons Back, dags att börja se framåt mot nya utmaningar igen. Bland det viktigaste på utrustningssidan när utmaningarna ligger på gränsen är skorna, att dom funkar för ens egna behov och fötter och den typ av underlag man springer på, att man kan lita på dom när det blir tufft.

I det extremt varierande underlag det blir i lopp som Dragons Back är det frågan vad som är optimalt. Det är tuff terräng så man vill ha en sko med 100% markkänsla, dvs låg och tunn, samtidigt vill man ha lite skydd mot det vassa underlaget och när det är riktigt långt behövs lite dämpning.

Jag har varit trogen Salomon i ett antal år nu för trail och berg, avverkat 10-talet skor i minst 6 olika modeller. XT6'an har funkat perfekt för de rena bergsultrorna som UTMB och Lavaredo, som mestadels går på "hårda" stigar och småvägar, men när man skall ut i terrängen behövs mera grepp och kontroll. Har prövat Inov-8's X-talon 212 som är superskön och med perfekt markkänsla men den är för tunn för mina behov när det blir långt. Har prövat Salomons Fellcross som funkat bättre på långa sträckor med lite mer dämning, men den har missat i fästet. Har även prövat Salomons Sense Ultra SG som jag inte riktigt kom överens med från början.

Till Dragons Back tog jag med både Fellcross och Ultra SG skorna för att ha 2 alternativ om det skulle bli problem. Jag kom i mål, men båda gav problem.

Jag startade med Fellcross men efter 2 dagar började dom spricka i ovandelen över tårna. Har använt dom ca 1år och dom har bara "gått" ca 80 mil.
Spricka som blev 2 cm på en enda dag
Ville inte chansa att starta flera långa dagar med Fellcross så de 3 sista dagarna fick bli med Ultra SG och det gav andra problem. Jag märkte det inte då utan först när jag kommit hem, kroppen var väl så öm överallt ändå så det försvann i mängden av smärta. Jag hade fått en öm knöl över stortåleden, den finns kvar än och gör att jag inte kan använda vissa skor. Enda förklaringen är ett veck som blir över SG skon när tådelen böjs.
Djupt ganska styvt veck rakt över stortåleden när tårna böjs.
Nu skulle inte detta handla om problem med Salomonskor utan om en helt ny sko, det är dags att bli lite otrogen Salomon efter flera år, men problemen ger en liten bild av vad man kan behöva se upp med.

Terraclaw 250

Det nya som kommit i sommar från Inov-8 är Terraclaw, som finns i 2 varianter 220 respektive 250. 220 är lättviktaren och 250 har lite mer dämpning för längre lopp. Jag valde 250 eftersom jag är ute efter lagom mycket dämpning men med bra markkänsla. Skon kom från Wiggle i fredags och efter att ha känt och klämt, provat och gjort ett testrunda på MTB-spåret så är min bedömning att skomakarna på Inov-8 träffat riktigt rätt.

Kompromisser är sällan bra, blir ofta halvdant för alla, men denna gång tror jag man lyckats riktigt bra att kompromissa mellan markkänslan, dämpningsbehoven, skydd, fäste och passform.

Vikten: Helt OK, mina Terraclaw 250 i storlek UK7,5 vägde 230 g

Passformen: Det är naturligtvis individuellt vad som passar och det är alltid en chansning att skicka efter en ny skomodell men jag gick på min normala storlek UK7,5 som jag har bl.a. på mina 212'or. Terraclaw verkar i dagsläget bara finnas i standard fit, så inget val att göra i modellen. Den passade klockrent.

Ovandel: Där har man hittat en riktigt bra lösning som inte verkar ge några veck alls, den är mjuk som en socka men förstärkt med ett par "invulkade" korslagda band. Osäkerheten är väl hur banden kommer hålla över tiden.

Dämpning: Precis lagom. Enligt hemsidan har den en footbed på 6 mm och ett drop på 8 mm. De 1+1 km jag sprang på asfalt till MTB-spåret sa det var helt OK även för de hårdare underlag som kan komma emellanåt. Det var klart mer dämpning än på 212 och nästan som Fellcrossen. Ute på MTB spåret kom det riktigt positiva, tros bra dämpning och känslan av mera skydd för foten så var markkontakten och löpkänslan i det närmaste lika bra som på 212'an.

Yttersula: Här kom det mera positiva saker, med minst 2 kreativa lösningar. Dels är dubben konformad så inte skiten fastnar som på nästan alla skor, dels är den gjord i två olika material. Det svarta är hårdare och ger skydd, det blå är mjukare och skall ge bättre grepp. Det är lite tidigt att säga säkert om greppet, men på ett torrt MTB var det klockrent, släppte inte en gång på berghällarna trots att jag provocerade, det gör de flesta andra skor. Återstår att se hur de uppför sig på blöta berg och blöta branta grässluttningar.

Det är för tidigt att ge ett bergsäkert uttalande om skon och behoven är ju individuella, men det blev lite av kärlek vid första löprundan, vi får se om den håller även för den grå vardagen när höststormarna drar in.

4 kommentarer:

  1. Vilka skor springer du Lidingöloppet med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Springer inte Lidingö och har inte gjort på några år. Om det är riktigt blött skulle nog Terraclaw passa, annars skulle jag köra med en trailsko utan dubb, bara lite mönstrad yttersula. Däpmning efter vad man vill ha, det är mest "hårda" stigar där.

      Radera
  2. Hej! Jag provade Terraclaw 250 och tycker den verkar vara riktigt fin. Dock upplevde jag den som otroligt rymlig i framfoten. Vilken storlek har du på dina Ultra SG? Ungefär hur mycket utrymme har du framför stortån i 250:an?

    SvaraRadera
  3. Hej Bosse!
    Hur känns skon nu efter 5 månader?

    SvaraRadera