lördag 9 april 2016

Tillbaka på stigarna


Man blir nog aldrig för gammal för att lära sig, ibland hjälper det inte ens att man egentligen vet, man måste lära sig på nytt ändå.

Trans Gran Canaria i början på mars gick riktigt bra, lite bättre än jag väntade mig trots att det var en riktigt tuff bana. Återhämtningen efteråt gick riktigt bra den också, eller?

Det kändes i varje fall helt OK i kroppen och benen på de inte allt för långa träningspassen under veckorna efteråt. Mitt i påskhelgen fick jag då infallet att anmäla mig till Borlänge Ultra, kunde ju vara kul med ett långt träningspass och kul att träffa en del folk, men egentligen? Borlänge Ultra? Det är ett 6 timmars lopp, på en 100% platt asfaltsrunda, där varje varv är 2 km, så långt från bergen och de mjuka stigarna man kan komma.

Naturligtvis var man inte klokare när man väl startat, det blev inget "lagom" tempo för ett riktigt bra långpass. Det kändes superlätt och tävlingshornen växte snabbt ut, kanske skulle det gå att nå 70 km?

Nej det gick naturligtvis inte, det funkade hur bra som helst i den för höga farten i 3 mil men sedan kom verkligheten i fatt och låren tvärstumnade. Förståndet kom också i fatt och jag bestämde mig för att slita runt några varv till för att i varje fall fullfölja maratondistansen. Det gick vägen, men det var tungt. Naturligtvis gick det som det gick, det fanns inte rätt förutsättningar. Bara 4 veckor efter Trans Gran Canaria var benen egentligen inte helt återhämtade, att då köra på mil efter mil i för hög fart på ett monotont och hårt underlag var dömt att misslyckas. Som sagt, man lär sig även på äldre dar :)

Efter Borlänge förra helgen fick det bli en helt träningsfri vecka tills i går fredag då min favoritbacke fick ett par vändor och i dag var det dags för stigarna igen ute på en blöt Black River Run runda. Härligt att komma ut i skogen igen, men benen känns mycket mer slita nu en vecka efter Borlänge än de var en vecka efter Trans Gran Canaria. Knappt 4 timmar på monoton asfalt sliter mer än 25 timmar på steniga stigar i bergen. 

Det är på stigarna och i bergen vi hör hemma, på de naturliga underlagen.

3 kommentarer:

  1. Skön läsning! Skogen är guld!

    SvaraRadera
  2. Är bilden från Lidingöloppet förra året, eller mer från någon önskedröm inför årets kvallopp?

    SvaraRadera
  3. Träffade dig för ca. tio år sedan och tycker att du har börjat se väldigt gammal och utsliten ut. Häftigt att du ändå klarar Lidingöloppet fortfarande, vid så hög ålder!

    SvaraRadera