fredag 25 mars 2016

Vårstädning

Våren är på gång, även om det känns lite segt för den, +2, grader gråmulet och lätt duggregn i morse, känns inte precis som vår, men det fick bli lite vårstädning i skohögen. Några av mina mera slitna trailskor kom hem i går efter ett hedersuppdrag som fotomodeller, det blev att bra tillfälle att gå igenom hela högen.

Jag tror det är någon som sagt att löpning är en enkel sport, man behöver bara ett par skor...
...dagens notering blev 16 par, skulle tro att det är All Time High :)
Springer man mycket och på väldigt olika underlag så fungerar det inte med ett par, alla är ju designade med ett specifikt syfte. När jag kollar på högen så konstaterar jag att jag under det senaste halvåret faktiskt använt alla paren utom ett i olika sammanhang. Vissa flera gånger i veckan och vissa mera sällan. Det märks också att jag lämnat vägarna och hittat tillbaka till skogen och bergen igen, det är 10 par trail- eller ol-skor, men bara 4 par "asfaltskor". Några är klara favoriter och andra mindre lyckade.

Jag fick lite inspiration att göra en kort recension av skorna efter mer eller mindre lång användning. Det kan vara lite tips och tankar när ni skall välja skor, men tänk på att behoven och smaken är individuell och var man springer är helt avgörande.

Trailskor för olika ändamål och terräng, men det är stora skillnader
Salomon Fellcross 2
83 mil i tuff terräng, bl.a. GL3D och 2 dagar på Dragons Back
En av de absoluta favoriterna, köpta för ganska precis 2 år sedan inför GL3D. Ganska tight passform men det gör att dom sitter perfekt och stadigt. Bra grepp, riktgt lätta (ca 245 g) och smidiga med härligt löpkänsla, ändå är det en mjuk lagom dämpning som gör att det funkar på hårda underlag också. Körde även de första 2 dagarna på Dragons Back i de här och det funkade perfekt i den steniga tuffa terrängen, men då började det bli sprickor i ovandelen bakom tåskyddet så jag vågade inte fortsätta de andra dagarna i dessa. Sprickorna kom efter ca 75 mil med skorna. Är orolig nu att Salomon skall förändra dom för mycket i kommande versioner.

Salomon S-Lab Sense Ultra SG
43 mil hittills, bl.a de 3 sista dagarna på Dragons Back
Köpta förra våren inför Dragons Back för att få en optimal sko för mina behov där. Är helt OK, men inte samma klockrena passform som Fellcross och inte riktigt lika mjuk och skön på asfaltspassager. Valde att starta Dragons Back i Fellcross, men de här var med som back-up och fick ta över de 3 sista dagarna. Funkade bra utan problem under loppet, men efteråt var jag öm och hade en knöl bakom ena stortån som orsakats av ett veck som bildas i den mjuka ovandelen mellan tåskyddet och första snörningsfästet.

Inov-8 X-talon 212
47 mil på leriga och steniga stigar, men bara för träning
En av Inov-8's riktiga supersäljare med många fans. Superlätt och skön löpkänsla, det känns som att man flyger fram på MTB-spåret. Väldigt mjuk och smidig, snörningen gör att den går att dra åt till bra passform trots att den är så mjuk, men...
Den har för lite dämpning för mina behov på längre sträckor, så det är inget för mina traillopp eller Mountain Marathons. Det är mera en OL-sko men i mitt tycke är den för mjuk och oskyddad för ren terräng och för OL vill jag ha metalldubb.

Inov-8 Terraclaw 250
Har bara blivit 14 mil träning i de här än så länge
Förra sommaren kom Inov-8 med nyheten Terraclaw i två versioner. 250 med lite mera dämpning och så den betydligt "tunnare" 220. Tanken från Inov-8 tror jag var att kombinera den lätta löpkänslan med dämpning för lite lite längre sträckor. Jag hoppades den skulle ha det jag saknade i 212'orna, men där lyckades den inte. Den är smidig och med bra löpkänsla, men inte lika bra som 212'an. Det stora problemet är att den känns stum under hälen och inte alls ger den dämning jag var ute efter. Funkar klart sämre än t.ex. Fellcross på en asfaltspassage.

Salomon S-Lab XT6
Det andra paret XT6 efter 83 mil, det första fick vara med 138 mil
En riktig storfavorit för de riktigt långa bergsultrorna. Sitter perfekt med den insydda plösen, bra dämpning som funkar hur långt som helst även på längre asfaltssträckor. Fästet är klockrent för steniga och grusiga stigar, men lite klent när det blir lerigt. Jag hade först 2 omgångar XT Wings 4 och var nöjd med den men lagom till min UTMB start kom XT'6 och var en klar förbättring på flera punkter. Det första paret XT6 tog mig runt UTMB 2013 och det andra, som fortfarande är med, fick göra Lavaredo Ultra Trail 2014. Tyvärr har Salomon utvecklat vidare och släppt denna modell så inför årets långa Trans Gran Canaria blev det problem.

Salomon S-Lab Wings
Har bara hunnit bli 9 mil i de här än så länge, väntar in sommarstigarna
Efterföljaren till XT'6 kom förra året och kallas nu bara S-Lab Wings. Det är egentligen ingen efterföljare utan en helt annan sko. Skickade efter den från Salomon i november eftersom jag behövde nytt inför Trans Gran Canaria. Det blev kort om tid för test eftersom det inte är någon direkt vintersko, men jag konstaterade snabbt att det inte skulle gå. Man har som på många av Salomons andra mer avancerade modeller skalat bort för mycket till förmån för låg vikt och löpkänsla, men till nackdel för dämpning på de riktigt långa loppen.

La Sportiva Ultra Raptor
17 mil hittills, 12,5 av dessa var Trans Gran Canaria
Kände lite panik några veckor innan Trans Gran Canaria, skall jag chansa på att köra med slita XT6 eller de nya lågdämpade Wings skorna? Jag var i USA på jobb 2 veckor innan TGC och ägnade en lördagseftermiddag åt lite skoshopping. Hittade den här som jag bara hört namnet på och jag har aldrig använt La Sportiva, skulle jag chansa? Surfade runt efter info på kvällen och hängde sen på låset för att köpa skorna söndag morgon. Åkte direkt till skogen för ett 2-mila test, det kändes perfekt.
Dom är i tyngsta laget (ca 340 g) men har en suverän dämpning och trots det en mjuk löpkänsla.  Bra grepp på sten och grus, men sämre på lera. Robusta skydd runt om och riktigt gott om plats för tårna.
Med bara några få mils test fick dom klara av Trans Gran Canarias 12,5 mil på steniga bergsstigar, det funkade klockrent. Ingen ömhet i hälar pga dålig dämpning, inga skoskav och bara en minimal liten blåsa.
Extra kul när jag nu i veckan fick nya numret av Trail Running där man denna gång testat "Bombproof trail shoes", skon blev utsedd till Best in Test, definitely. Min nya favorit för de långa loppen i bergen. Lite av italiensk design och hantverk för fötterna.


Några skor för lite mera special behov behöver man också ha.

Salomon Spikecross 3
98 mil under 3 vintrar och dessutom KEX 2014, men de ser ut som nya!!
Vinterfavoriten, Salomon's Spikecross är i princip samma sko som Speedcross men med metalldubb och lite mera isolerande ovandel. Köpte dom i april för 3 år sedan när isen aldrig ville gå bort på Rocklundaspåren. Helt suverän vintersko, man kan springa säkert och helt obehindrat oavsett snö, is och lera. Dessutom en dämpning som gör att den funkar OK även för lite transportlöpning på asfalt. Förutom 3 vintrars träning använde jag den också på KEX (Kiruna Extreme Mountain Marathon) för att ha bra dämpning och metalldubbsgrepp i blockterrängen runt Kebnekaise under 2 dagar. Det mest fantastiska med skon är att den trots 98 mil under 3 vintrar och hela KEX ser ut som nya, inte en enda dubb har lossnat eller blivit nedsliten.

VJ Integrator 8.0
Har bara hunnit bli 12 mil i de här än så länge
När jag nu hittat tillbaka till skogen igen behövs en riktig OL-sko, dessutom var det nödvändigt inför Marmot Dark Mountain i vintras. Behövde en sko med metalldubb men som funkar att springa i sura myrar och i vad över forsar utan att bli tung. Det fick bli min gamla OL favorit och världens populäraste OL sko (enligt VJ). För att täcka in behoven behövdes två storlekar för att klara både vanlig OL och för att få plats med Seal Skinz under blöta vinternätter i England. 

New Balance Minimus Trail
Ett gäng mil på MTB-spåret med dom gamla och massor av cirkelfys med dom nya
Snubblade av en tillfällighet över det första paret i en vanlig skoaffär i USA 2011. Är i princip som en Five Fingers sko men utan tår. Supersköna att springa korta rundor på MTB med, 100% kontakt med underlaget och därmed 100% kontroll på foten som får sköta sig själv. Utan dämpning är det ingen sko för längre löpning för min del, däremot perfekt för cirkelfysen, ger kontroll med golvkontakt, det fick bli ett par till efter några år.

Till slut lite skor för de gångar man är ute på asfalten och springer.

Saucony Triumph IS0 1 och 2
99 mil har första versionen hunnit med och 2'an har bara promenerat lite än så länge
Jag var länge på jakt efter en sko för asfalt och långa lopp på hårdare underlag som skulle ha en mjuk löpkänsla men ändå bra med dämpning. Hittade för 3 år sedan Saucony's Triumph 10, sedan blev det 11'an också, båda hann med ungefär 100 mil var. För ett drygt år sedan kom en ny version av Triumph, nu kallad ISO, med flera unika lösningar, Det har hunnit bli 100 mil till i dessa och nu kom version 2 på samma sko, samma löpkänsla men ännu effektivare dämpning.

Asics GEL LYTE33-2
Bara 60 mil, men dom fick gå till sopporna
Köpt för 1,5 år sedan för att hitta en ännu smidigare sko med mer löpkänsla. Kändes riktigt skön till en början men var för mjuk och för dålig dämpning på hårda underlag. Den orange delan av yttersulan var dessutom så mjuk så att all vintergrus borrar sig in och fastnar. I dagens vårstädning blev det enda skon som fick åka ut i sopporna.

Saucony Kinwara 3
63 mil senare, numera blir det mest på löpband
Var i Dublin en oktoberhelg 2012 utan att ha koll på att det var Dublin Marathon den helgen. Åkte till mässan och försökte snacka till mig en startplats,  men det gick inte. Tog istället ett varv på mässan och tröstköpte ett par lätta skor. Riktigt skön löpkänsla, men jag behöver mera dämpning på asfalt numera. De senaste vintrarna har dom därför fått göra ett bra jobb som mina löpbandsskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar