lördag 5 april 2014

Prylar för bergen

Det är visserligen bara timmar kvar till årets första lopp, faktiskt det första loppet sedan UTMB för 7 månader sedan. Men även om det snart är dags att ge sig ut 75 km mitt i natten på Ursviks Extremspår så är fokus inte riktigt där, har inte funderat så mycket på vad man behöver ta med sig, plockar väl ihop något och åker dit. Fokus ligger istället en månad fram tiden, för om precis en månad är vi mitt ute på GL3D någonstans i The Lakes i norra England, Henrik, Kerstin, Niklas och jag.

Inför GL3D har jag funderat lite mer på vad man behöver, det började redan i November efter att jag anmält mig, en tredagars Mountain Marathon är ju något helt nytt för mig. Orienterat har jag visserligen gjort i 40 år och sprungit långt i bergen har jag gjort i varje fall i några år, men att kombinera det och samtidigt ha med sig packning för allt man behöver under 3 bergsdygn i ett osäkert Englandsväder kräver en del nytänkande och nya grejer. Vi får visserligen packningen för nattcamperna transporterad men den får vara på max 13 kg och skall innehålla allt. Eftersom jag och Henrik skall på ytterligare en bergsmara på 2 dagar i augusti, Kiruna Extrem, där man bär med sig även nattcampen så var det lika bra att planerna lite även för det. Var det någon som sagt att löpning är en enkel sport, man behöver bara ett par skor?

I början blev det mycket nätsurfande för att hitta det perfekta... låg vikt, bra prestanda, rimligt pris o.s.v. men tålamodet försvann ganska snabbt redan med sovsäcksvalet. Det första valet hade utgått ur sortimentet, det andra hade brister som jag hittade på en "amatörtest" på youtube, det tredje valet tillverkades inte längre. När jag väl hittade något var det lika bra att slå till snabbt och inte leta eller fundera så mycket, så här kommer en lista på de viktigare sakerna som hamnar i packningen.

Tält: Nordisk Telemark 2 ULW (880 g)
Sovsäck: Mountain Equipment Xero 200 (635 g)
Liggunderlag: Thermarest NeoAir XLite (380 g)
"Kök": Biltema gasolkök (70g) + Gammal Trangia kastrul (180 g)

Knappt 2,2 kg totalt för att få husrum, något att sova i och på och möjlighet att laga mat, det får godkänt tycker jag. Sen tillkommer det naturligtvis en del annat små och gott som behövs i campen. Några riktiga tester av grejerna i "Englandsväder"har det inte blivit tillfälle till, bara lite koll så att det funkar.

Tält och sovsäck hittade jag på nätet hos Pete Bland Sport som har ett riktigt bra sortiment på det mesta som behövs. Liggunderlaget blev också köpt i UK men via Amazon.com.  Gasolbrännaren blev en snabb affär på Biltema!! efter ett tips från Henrik.

Sovsäck och liggunderlag blev testade när vi var till syrran i Småland för 2 veckor sedan och gästsängarna inte räckte till. 2 nätter på kallt cementgolv i källaren, det funkade perfekt. Kände inte golvet ens om man låg på sidan, perfekt liggunderlag som både isolerade och gav lagom mjuk känsla. Sovsäcken blev inte utsatt för något extremtest, men skillnaden mot min gamla var rejäl så det lär funka bra.

Tältet blev snabbtestat förra helgen på gräsmattan hemma i solen. Suveränt enkelt och snabbt att montera upp. Innertältet kändes klart rymligare än väntat. Det är inte mycket plats i absiden men räcker nog till för den lilla packning man har på en bergsmara.

Testade "köket" också förra helgen. Kokade upp vatten och passade samtidigt på att testa en påse frystorkat från Drytech som jag hittat på Naturkompaniet. Vattnet kokade upp så fort så jag hann inte ta tid och maten var riktigt god för att vara påsmat. Det blir några påsar av detta som bas sen får vi se vad man kan hitta mera att lyxa till menyn med.  

Nu skall vi naturligtvis inte bara ut och campa, det skall springas också, ca 45 km per dag i 3 dagar och det är fågelvägen mellan kontrollerna, hur mycket det blir i verkligheten beror på vägvalen och evt missar i orienteringen.

För att springa har det inte behövts så mycket nya prylar däremot. Det blir Salomryggan jag hade på UTMB för dagspackningen, en S-lab 12 liter som är 2 årsmodeller gammal, med lite energi, vätska, kläder och utrustning för att klara evt. Englandsväder och de utrustningskrav som finns. Kläder för oväder blir mitt Haglöfs Endo ställ med Active GoreTex, jacka och byxor, har varit med ett par år nu och fungerar bra.

Det nya på löpsidan är skorna, det funkar inte med trailskor, istället behövs det närmast orienteringskor för att fungera på obanad "Fellrunning". Här har jag svår att bestämma mig, antingen Inov-8 x-talon 212 som jag haft ett tag nu, superlätta och sköna och snabbtorkande men är orolig att dom är lite "tunna"för 3 så långa dagar med ömma fötter som följd. Har nu skaffat ett alternativ med Salomon Fellcross2 som är nästan lika lätta, men sitter stadigare och är rejälare skydd för foten. Har inte hunnit prova dom fullt ut än så vi får se vad det blir, troligen åker båda paren med i packningen för möjlighet till byte.
Blir det x-talon 212'or...
...eller Fellcross 2
Det var de "stora" sakerna på packlistan vi får se vad det blir totalt när allt smått och gott är summerat.

2 kommentarer:

 1. Spännande att läsa om ditt äventyrs-kit för flerdagars och nu närmast Lakeland! Lättvikt så det förslår! Grymt lätt tält du hittade Bosse! Visst är det enkelt att springa, men när man snöar in på utrustning blir det smått nördigt ;-) Nå, nu har man ju schysst och lätt utrustning för diverse flerdagarsäventyr. Jag vill bära lätt, inte släpa på utrustning!

  Blir X-talon 212 för mig och om vikt och utrymme tillåter tar jag även med mig mina Mudclaw 265. Precis som du blir det frystorkat som bas och till det råris och torkad kyckling att slänga ner i grytan.

  Det blir spännande som attan det här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli kul att se hur allt funkar i den hårda verkligheten, vi får väl se hur hård den blir.

   Radera