fredag 15 augusti 2014

One week to go - KEX !

Ja om en vecka sitter man troligen och kurar med Henrik i lilla tältet någonstans i Ladtjovagge "innanför" Kebnekaise fjällstation. Första dagen av KEX är förhoppningsvis avklarad och vi har kanske fått uppleva den häftigaste bergslöpningen man kan få till i Sverige. Sneglar man på väderprognosen så faller ett lätt regn, kanske t.o.m. lite snöglopp, i de få plusgrader som är kvar när sommaren plötsligt tog slut. Ett par påsar frystorkat har smakat gott och efter mycket eftersnack är det dags att försöka sova en stund, i morgon väntar en ny dag, lite snällare men med en riktig vägg att ta sig an direkt efter start.

Det känns riktigt spännande det som väntar oss. Redan baserat på den knappa information som fanns i inbjudan misstänkte jag att starten skulle vara i Nikaluokta, att första dagen skulle gå i det högalpina området runt Kebnekaise, kanske med en kontroll på sydtoppen och med nattläger i Ladtjovagge. Att andra dagen skulle gå på den lite snällare södra sidan av dalen tillbaka till Nikaluokta. I veckan kom PM och det verkar bli precis så. Starten är i varje fall i Nikaluokta och vi som springer Extreme klassen skall upp på 2100 meter (då är det i princip bara Kebnekaise att välja på) för att sen "rasa" ned till ett nattläger kort därefter. Tittar man på höjdprofilen kan man gissa att vi skall upp genom Tarfaladalen och sen upp på bergskammarna mot sydtoppen. Nu är det bara att hoppas på vädret, att det inte blir så dåligt så dom tar till någon reservbana på lägre höjder.

Ryggan är packad och klar, insprungen under 4 kortare pass den senaste veckan, i morgon blir det ett sista lite halvlångt pass med rygga på och sen i princip vila med bara lite lättjogg någon gång i veckan som kommer. Har filat bort 0,8 kg på packningen så nu är den nere i 6,7 kg, men det får åka med lite extra grejer till Kiruna för sista minuten kompletteringar om väderprognosen utvecklar sig åt fel håll.

103 st 2-manna lag är anmälda och 23 av dessa skall ta sig an extrem klassen. Extrem klassen innebär 38 km och 3364 höjdmeter (fågelvägen) första dagen, 32 km och 2074 höjdmeter andra dagen. Ett antal bekanta ansikten finns med i klassen t.o.m. ett Västerås par och kollegor från ABB, Niklas och Petra. Mats Nord som jag sprang delar av UTMB med är också med, men tyvärr har Thomas och Peter som var med på GL3D fått kasta in handduken. Niklas och Kerstin skulle naturligtvis varit med också, hade passat dom perfekt, men Niklas är uppe och kör Kungsleden solo så det får väl duga som kompensation. Kerstin får nöja sig med några grusvägar i Dalarna ;-), men det blir nog en häftig och riktig stor ultratävling med svenska mått mätt.

2 kommentarer:

  1. Gnugga in det bara du, grusvägar, hmpf

    SvaraRadera
  2. Som gammal Kiruna-bo får man väl önska LYCKA TILL då! Fanns f.ö. en artikel om nämnda "Niklas & Petra" i dagens Ny Teknik. Men det vet du kanske redan/Janne M

    SvaraRadera