lördag 4 oktober 2014

Dragon's Back Race - nu börjar träningen

YES, det lyckades!!
I tisdags kom det ett mail från Shane Ohly redan tidigt på dagen. Efter nästan ett års väntan var det klart, jag hade fått en plats till ett av de mest unika och tuffaste loppen i världen. Det blev en nervös väntan för de andra innan allt var klart och alla hade fått sitt mail, lite väl lång väntan för Tomas och Peter, men nu är allt klart vi är nu 7 svenskar som har knappa 9 månader på oss att bli klara för start. Den 22 juni kommer vi stå uppställda för start i Conwy Castle i norra Wales. Om det är lite pirrigt nu så är det inget mot vad det kommer vara då. The Guardian gjorde en liten fotoartikel från det förra loppet 2012, "Is the Dragon's Back Race the toughest mountain run ever?" Mäktiga vyer som väntar oss.
Dragon's Back Race 2012     Foto: The Guardian
Nu är det bara att lägga upp träningen inför detta. Jag är i dagsläget inte anmäld till några andra tävlingar innan dess, det kommer nog bli några men då bara som ett led i träningen för att få lite roligare rejäla ultrapass men inte något som orsakar avbrott i träningen för återhämtning.

Jag frågade Race Director Shane Ohly i somras om sannolikheten att jag skulle kunna få en plats. Baserat på resultatet i GL3D fick jag bl.a. följande till svar "you should be capable of having a dam good go at the Dragon's Back Race but you should definitely come prepared from very long days out on the hills".

Very long days out on the hills var det alltså. Västeråstrakten är ju inte direkt känd för sina "hills" så nu gäller det att smida planer för träningen. Lika bra att börja med lite "long days" på en gång när tillfälle ges så får man jaga "hills" vid andra tillfällen. I dag var ett tillfälle för lite "long day", jag sträckte ut VLK's långlördag till en heldag i lugnt tempo med några depåstopp, fick ihop 50 km på strax under 5 h löptid. Perfekt höstväder, lagom temperatur och vindstilla men tyvärr ingen sol. Kul att delvis springa i marker som jag faktiskt aldrig varit i trots att det bara är ett par mil utanför Västerås.

Sprang ut mot Gäddeholm med Marcus, Micke F, Tim B och Roger, när de andra vek av hemåt före Gäddeholm fortsatte jag dit. Framme i Gäddeholm var det en halvtimma kvar tills fiket skulle öppna men det gick bra ändå. Tjejen som börjat ställa iordning hade redan kaffet klart och hon hade själv sprungit dit ut från stan och skulle springa hem också efter jobbet så hon förstod behovet med ett depåstopp och tyckte inte det var märkligt att någon kom springande.
Fika och koll av kartan vid Gäddeholm
Riktigt fin höst
Efter ett litet fikastopp fortsatte jag i för mig helt orörda marker till Fröholmen och en liten stig över till Harkie och vidare till Frösåker. Fin grusväg ned till Fröholmen och riktigt fin stig genom skogen men på andra sidan var det asfalt på vägen. Stannade på golfklubben och käkade en rejäl och riktigt prisvärd lunch. Här var det däremot lite mera unikt att det kom löpare från stan, men servisen var perfekt :)
Lagom liten skogsstig efter Fröholmen
Mälaren vid Harkie, solen kommer inte riktigt igenom
Frösåker Golfklubb
Riktigt prisvärd lunch för en ultralöpare på golfklubben
Lunchstoppet kom efter ca 25 km, precis halva vägen av de planerade 50. Efter god mat och en knapp timmas paus var det bara att fortsätta förbi Kärrsta till Irsta och vidare till Anundshög. Hela denna sträcka var det asfalt så inte lika fin löpning. I Irsta tog jag ett nytt kort fikastopp på Statoil macken.
Slingrande väg vid Kusta
Hill ....size XXXS ?   Blev i varje fall en "bestigning" efter precis 40 km
Efter Anundshög blev det skogsstigar igen utmed Badelundaåsen fram till Malma innan de sista kilometrarna asfalt över Finnslätten och hem till Gryta tog vid. En bra dag med 50 nyttiga kilometer i benen. Blev en hyfsat "long day" även om det inte blev så mycket "hills", hills får vi återkomma till. Nu är jag i varje fall på gång och på väg mot Wales och....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar