lördag 14 maj 2011

UMTB

Ja allstå inte UTMB riktigt än... men det behövs lite specialpass för att träna till UTMB. Inte så lätt att få till det i platta Västerås, men i Rocklunda skogen finns det ett stort berg, i varje fall om man byter plats på M och T plus springer tillräckligt långt.

Så här mitt emellan TEC och Kristins Runde och med 2 veckors marginal till Stockholm passade det perfekt med ett (U)ltra-MTB för att få till ett långpass med mycket trail och en hel del höjd. Det blev en extra låååånglördag för mig i dag, med tidig start 7.2O. Det var ingen annan VLKare som hakade på, finns för mycket att välja på så här i maj. Målet var 10 varv på MTB spåret, 5,2 km och 150 höjdmeter per varv.


10 varv i samma spår och själv under rätt många timmar, då gäller det att improvisera för lite variation, det fungerade faktiskt rätt bra.Första varvet försökte jag "räkna höjdkurvor" för att se om 150 meter stämmer, det gjorde det rätt bra kom jag fram till. Andra varvet kom kameran fram för att fånga lite bloggbilder mitt i farten. Plötsligt dök David upp, han körde ett backpass men hängde på under mitt tredje varv så det blev lite prat i varje fall. Mera koll på banan under fjärde varvet, kollade in hur många meter som är typ motionspår på ett varv, det är 700, resterande 4,5 km är riktigt teknisk traillöpning.


Varv 5, dags att byta riktning, helt plötsligt var det "nya" rötter, stenar och backar som dök upp, det kändes faktiskt som en helt annan bana. Sen började det gå tugnt och ganska långt kvar fortfarande. Ut på 6:e varavet var det dags att koppla in pannbenet och nöta på, under varvet flög Höken, Ismail och Markus Stålbom!? förbi på det vanliga lördagspasset.


Sjunde varvet, plockade fram I-poden som inte var fulladdad, hade därför sparat den till slutet, det blev ett riktigt lyft och varvet kändes lätt. Åttonde var tugnt men kändes bra ändå, det var ju sista varvet på "fel" håll, vad gör man inte för att lura han på axeln som undrar vad man håller på med? Konstaterade också att för varje varv ökade tå-i-rot frekvensen, men jag klarade mig utan kracher, bara ett par "near-missis".


Ett lite längre depåstopp efter åttan innan det var dags för nian, då blev det riktigt stumma ben i början, men näst sista är ju nära sista så det kändes ganska skönt ändå. Så var det då dags för 10:e och sista varvet och än en gång blev det bevisat, det finns ALLTID mera kvar att ge, krafter som det undermetvetna sparat på utifall att, men som släpps loss när "Central Govenor", som Tim Noaks säger, tycker att det inte behövs så mycket marginaler längre.


Det gick!! 10 varv och ToR hem blev 54 km och 1500 höjdmeter, en löptid på 6.18 plus totalt 30 min depåtid, hade litet stopp efter varannat varv. Lyckades hålla ganska jämna varvtider med en variation mellan 33.36 (första) och 39.20 (näst sista). Inte det längsta passet, men den klart tuffaste löpningen i varje fall sen Vertex i fjol, nu känns det som man är redo för bergen i Nordmarka utanför Oslo om 6 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar