söndag 28 augusti 2011

I Skövde blir man trött

Appropå frågan i veckan som inte Jonas Buud kunde svara på, så har jag i varje fall för min del än en gång konstaterat att i Skövde blir man trött. I varje fall när man försöker springa i 24 h och speciellt när det är drygt 25 grader varmt i en strålande sol på en löparbana.

För att ta det hela från början så gick starten i fredags kl 12 mitt i den stekande solen.
Foto från jogg.se

De första 6 timmarna rullade på perfekt enligt planen, springa 21 varv som ger 8,4 km, på 6 h blir det 5 mil. I slutet av varje timma blev det 2 gåvarv med lite mera ätande och drickande, lite återhämtning och lite bonusmetrar medans man gick. Efter 6 h hade jag kommit upp i 55 km.
Problemet var värmen, den hindrade inte så mycket i den låga farten man höll men den ganska fuktiga värmen lakade ur kroppen trots att man åt och drack ordentligt.Inte ens på kvällen blev det svalt, linnet som åkte av när solen inte var allt för brännade stark på eftermiddagen fick vara av till framåt 22 på kvällen.

Jag hade en lite lätt svaka 2-3 timmar under kvällen men vid 23-tiden kvicknade jag till igen och forstatta att nöta på, vid midnatt och 12 h passagen var jag uppe i 102 km. Perfekt, halva tiden och halva målet nått med en liten lagom uppsida.

Småtimmarna gick och det rullade på riktig bra, ingen trötthet av sömnbehov och ingen trötthet av energibrist, bara lite trötthet i vader och vrister, men det gick att springa riktigt långa sträckor. Kl 4 var jag uppe i 13 mil, men ungefär då var det mer eller mindre stopp.
Försökte med 2 korta "sovpauser" á 15 minuter som var så effektiva förra året och försökte med lite längre pauser vid matlådan men inget gav resultat.

20-mils målet försvann direkt och efter några timmar även hoppet att klara nytt pers, alltså lite över 17 mil. OK, vad gör man då när det är 5-6 h kvar och inga vettiga mål finns kvar, det fick bli lite pannbensträning. Någon kom med det ljusa förslaget att jag ju kunde satsa på 100 miles, why not!, alltid något.

Efter lite överslagsberäkningar, det tog några varv att genomföra dessa man är inte helt klartänkt i det läget så att säga, kom jag fram till att jag kunde gå och klara 100 miles om jag höll en rask gåfart och inte tog några stopp. Om det skulle behövas kunde jag ju försöka springa lite på slutet. Det funkade, gå gick bra så jag gick och gick med lite mat och dricka i farten. Provde lite löpning men det blev inte många varv och behövdes inte sista timman. 100 miles var avklarde när det var ungefär 10 minuter kvar. Då hade det både kunnit komma ett kolsvart åskväder med regn näst sista timmen och efter det en ännu fuktigare värme.

Höstens första 24 h avklarad och målen får jag spara till Bislett, där lär det i varje fall inte vara 25 grader.

4 kommentarer:

 1. En grymt bra prestation i mina ögon. 100 miles sub 24h, det är bältesspännet i silver på Extremen i Täby, det ska man komma i håg. Följde tävlingen på datorn och tänkte tanken att man skulle kunna börja med att gå ex.vis. de tio första timmarna och sedan försöka snitta sex min/km resterande 14 timmar. Då bör man komma upp i 200 km, i varje fall beräkningsmässigt.

  SvaraRadera
 2. Gratulerer med 100 miles+ akkurat som min klubbkompis Kjetil klarte.

  Da ser jeg fram til å heie deg fram til 200km+ på Bislett, der jeg er med i staben.

  SvaraRadera
 3. Tack Fredrik, Jag tror mest på samma tempo rakt igenom, har bara inte lyckats hålla det än

  SvaraRadera
 4. Tack Gammel'n, Jag behöver nog det stöd jag kan få på Bislett om det skall bli några 200!

  SvaraRadera