söndag 7 juli 2013

Badwaterbastu

Årets hittills varmaste dag med +28 grader, det började med en härlig sommarmorgon med bad och ett normalt litet träningspass, men det skulle bli ännu lite hetare...

Micke hade bjudit in att testa hans specialinredda bastu för Badwaterträning, där har han svettats ett antal pass de senaste veckorna och i morgon blir det ett sista pass i bastun sen bär det av västerut. I ett minimalt litet värmeträningsrum på brandstationen har han riggat ett gammalt löpband, med displayen på golvet för den pallar inte värmen och med infravärmare bredvid bandet för att simulera värmestrålningen från asfalten i Death Valley.
Hmm, "Avoid hiking in the heat" undrar om
springa 135 miles inte räknas som hiking?
Efter Mickes pass var det dags för mig och Per, 30 min var på bandet i 6.00 fart. Det låter inte så snabbt men när det är 50 grader så räcker det långt. För att lära oss lite mer hur kroppen fungerar i extrem värme blir det koll av puls, invägning och koll av tempen före och efter. Nu var det bara att kliva in i hetluften och köra...
Dags för start
Infravärme som simulerar asfalten, den kan bli 95 grader i Death Valley och strålar hett
51 grader, lite suddigt men det var precis så det kändes efter ett tag
De första minuterna kändes det hett men sen vande man sig och det var bara att köra på...några minuter, sen började svetten forsa mer och mer. Pulsen la sig först runt 125 som är normalt för mig i lugnt 6.00 tempo men där stannade den inte. I takt med att temperaturen i kroppen steg fortsatte pulsen stadigt uppåt när kroppen försökte snurra runt blodet snabbare i ett lönlöst försök att kyla ner sig.
Stadigt stigande puls trots samma fart hela tiden,
undrar vad som skulle hända lite senare
Någonstans mellan 20-25 minuter började det kännas lite lätt vimsigt, dags att lägga på en blöt handduk. Grymt effektivt var det, i princip momentant kändes det bättre när den kalla handduken kom på.
Efter 25 minuter blev det kall blöt handduk
 på ett överhettat huvud, skönt.
Efter 30 minuter och 5 km var det skönt när Micke stannade bandet och man snabbt kunde kliva ut i den svala luften utanför. Blev snabbkoll av temp och vikt, det visade sig att jag hunnit tappa ca 1 liter vätska på en kort halvtimma, samtidigt hade kroppstemperaturen stigit 2,3 grader. En kraftig men kortvarig febertopp kan man säga.
Lite statiskt åt vetenskapen
Ja nu har vi fått känna på hetluften en ynka liten halvtimma, om en vecka har Micke 135 miles framför sig. De senaste dagarna har det varit värmebölja i sydvästra USA och nära att Death Valley skulle slå sitt eget världsrekord med den högsta uppmätta temperaturen på jorden. De träningspass det hunnit bli i bastun kommer vara nog så viktiga båda för att vänja sig och för att lära sig hur kroppen reagerar.

Följ Micke på Facebook och passa på att bidra till hans fund rising inför loppet. Måndagen den 15 juli är det dags för start, följ loppet på Badwaters hemsida, Micke startat kl 19.00 Svensk tid.

LYCKA TILL MICKE !!!

1 kommentar:

  1. Vet inte hur många gånger jag såg SVTs inslag med Micke förra året, men man fick ingen uppfattning om hur varmt det faktiskt var. 37 grader är mitt löpvärmerekord och det höll kanske 10 minuter, sen var jag som en urkramad trasa. Snyggt jobbat och tack för rapporten!

    SvaraRadera