söndag 8 september 2013

UTMB - Second half

Vi är inne på andra halvan, har precis klättrat 800 meter upp från Courmayeur till Bertone, det känns som om vi är nästan rak ovanför stan, här ligger en liten bergsrestaurang som t.o.m. har bubbelpool utanför men vi får nöja oss med ett snabbstopp och fylla på vatten i ryggan.  Det kommer gå åt mycket vätska i dag för nu är det riktigt varmt.

Nu kommer en av de absolut finaste delarna av banan, en dryg mil relativt plan löpning utmed en brant sluttning på ganska lättlöpta bergsstigar, hela tiden med en magnifik utsikt över Mont-Blanc massivets sydsida med sina branta stup och glaciärer. Solen stiger högre och högre på himlen och med den stiger också temperaturen.
Magnifik miljö att springa i
Björn och Monte Bianco som det heter på den här sidan gränsen
Att det är fint här märks också eftersom det är mycket turister ute och vandrar utmed TMB leden, det blir mycket uppmuntrande heja rop hela vägen. Mitt på sträckan passerar vi ännu en liten vattendepå för att tanka och dricka lite buljong. Buljong med en skvätt nudlar i har visat sig bli min favorit under loppet, jag tar ett fat med detta vid i stort sett varje kontroll där det finns.
Dricka depå vid Refuge Bonatti
Snart är dock finlöpningen slut, UTMB är en hård bana och då kan man ju inte springa och njuta av utsikten på flacka och lättlöpta stigar allt för länge. När vi kommer längre in i dalen blir det istället en brant liten serpentin ned till kontrollen vid Arnuva. Vi skall ned dit bara för att sen börja klättra igen, en rejäl liten backe som stiger 750 meter på en sträcka av 4,5 km upp till Grand Col Ferret, banans sista +2500 meters pass. Inte nog med att det bitvis är väldigt brant, när vi börjar klättringen är klockan 12.30 och solen steker som allra hetast rakt in i sluttningen. Det känns skönt när det kommer en vindpust lite då och då. Lite bilder från klättringen får tala för sig själva...
Från Arnuva nere vid skogen till Grand Col Ferret, passet mitt i bild
750 meter stigning på 4,5 km

Efter 1 timme och 47 minuter kommer vi i varje till slut upp i passet, en snittfart på 2,5 km/h, det blev den sträcka på på hela banan som fick lägsta snittfarten, blev nog också den enda sträcka som inte hade ett enda löpsteg. Uppe i passet möts vi av en kraftig vind från den Schweiziska sidan, snabbt på med jackan för att få lite skydd, det är nästan så man får hålla i sig.
Grand Col Ferret
Vindpinad tidskontroll, ingen depå här bara att fortsätta ned i Schweiz
Vi ger oss in i Schweiz, rakt mot vinden, men nu är det nedför och det kommer vara nedför riktigt långt. Nästan 2 mil nästan bara utför, vi skall ned 1500 höjdmeter. Här är det en mera öppen och flackare dalgång, i början är det små bergsstigar över öppna vidder sen kommer vi ner i skogen och mot slutet passerar vi också lite byar där det blir några kilometer asfaltslöpning. Nej, inte löpning på asfalten, vi vill spara fötterna och väljer att springa på stigarna men går där det är asfalt.

Till slut är det dags att börja klättra igen, vi skall upp till den sista stora matkontrollen vid Champex-Lac. Klättringen känns mycket längre än de 4 km den är men vi kommer till slut upp dit innan det börjar skymma. En fin liten bergsby med en sjö på en "hylla" mitt uppe bland bergen. Vi tar ett lite längre matstopp här och försöker få i oss energi för natten, men det är svårt, precis som på de andra matkontrollerna är "maten" överkokt pasta med rött blask. Jag vet att magen vägrar detta så jag försöker inte ens, det blir buljong, apelsiner, bananer, korvar, hemgjorda bar bitar mm istället. Björn gör ett försök med pastan men ger upp så fort han börjat. När skall någon arrangör komma på att det finns annat än pasta att äta?

Kroppen är trött och stel efter stoppet, vi har varit ute 26,5 timme och tagit oss drygt 12 mil. Varit ute längre tid än jag någon gång sprungit förut, men än är det inte klart än. Nu är det snart dags för natt nummer två och pannlampa på igen. Vi promenerar ut genom byn för att få igång benen och konstaterar att nu är det 46 km kvar...och +/- 3000 höjdmeter. Vi kommer ha lite att göra även denna natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar