lördag 14 december 2013

Gråväder :(

Vad har det blivit av vintern? Vi hade några cm snö en vecka redan i oktober, sen smälte den och det blev svart, ganska självklart då redan i oktober. Vi hade några cm snö i förra veckan, sen smälte den och det blev svart, men nu är det ju december, vintern skall komma igång nu. Vi hade några cm snö i morse, sen smälte den redan samma dag och det blev svart och det är fortfarande december ingen ljusning inom synhåll.

Det är bara en blandning av svart, grått och blött just nu, ingen White Christmas i år ser det ut som. I morse när jag åt frukost började det snöa och det var minusgrader, men prognosen talade om blötsnö och regn framåt dagen, och så rätt prognosen var denna gång.

Långpasset i dag började i ett skönt och mjukt snöfall med lite snö på marken som dämpade så där precis lagom mycket, men det gick snart över. När vi vände söderut igen efter en dryg mil kände vi motvinden och den mjuka snön var utbytt mot vassa iskristaller som skar i ögonen. Det blev till att dra ned mössan så långt det gick och fokusera på fötterna, i det öppna mälarlandskapet är det inte mycket annat som skyddar mot motvind.
Lite suddigt när mobilkameran har svårt med snabba löpare i gråvädret
Vi blev bara 6 stycken i dag på långpasset, var det vädret eller var  det julstressen som gjorde att inte fler dök upp? Svårt att säga, men vi fick i varje fall känna på lite vinter gråväder i dag. Efter 2 mil vände de andra 5 hemåt, men jag hade tänkt mig 3 i dag så det var bara att fortsätta mot vinden. Fick syn på Vedbobacken i ögonvrån och fick inspiration till en liten toppbestigning i Västerås egna alpin anläggning (fallhöjd 40 m!). Snökanonerna hade gett upp hoppet inför många dagar med plusgarder, men springa kan man alltid göra i alla väder och på alla underlag.

Toppen besegrad, med det är inte Monte Blanc precis
När toppen väl var besegrad, och det gick ju ganska fort, var det bara att fortsätta en runda in mot stan och sen hemåt igen så blev det de 3 mil som det var tänkt. Egentligen var det rätt skönt, alla väder har sin tjusning, med rätt inställning och rätt kläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar