måndag 30 december 2013

x-talon 212

Det har blivit Salomon skor på småstigarna under flera år nu, men jag har känt att det varit dags att pröva något annat. Nu inför GL3D behövs det dessutom lite mera grepp i terrängen än de trail skor jag kört med. Salomon har visserligen flera modeller med mera grepp också men det är ett bra tillfälle att testa Inov-8 skor till slut.

Det blev en riktigt bra affär på XXL i lördags, bra att kunna prova storlek i en fysiskt butik nu när man skulle köpa från ett märke man inte prövat innan. Hade redan bestämt mig för modellen innan så det var bara storleken som skulle prövas ut. x-talon 212 är knappast någon nyhet på marknaden, vet inte hur länge den funnits och hur mycket den ändrats under åren men mycket positiva omdömen har den fått.


Precis som med alla Inov-8 skor talar namnet om vad den väger, fjäderlätta 212 g bara, inte mycket att släpa runt på för en sko i terrängen. Detta är dessutom "torrvikten", när man kört den blöt lär skillnaden mot andra skor vara ännu större, den har inte mycket material som suger vatten och känslan är att det lilla som finns torkar snabbt.

Greppet ser lovande ut, rejäla dubbar som biter i leran och dessutom av mjukt gummi som även biter på berg och annat hårt underlag.

Det blev ett premiärtest i dag när jag skulle visa min bergsrunda för Kerstin. På en gång var känslan att det var en orienteringsko jag sprang i och det stämmer också till viss del, den används till det. På väg till skogen kändes det precis som en orienteringssko, lite hårt på asfalten, men det är ju inte det som den är till för. När vi väl kom ut på MTB spåret med leriga fläckar, blöta rötter och stenar och även i grusbacken fick dom visa att dom höll måttet. Hela tiden perfekt grepp, det gick att stå på utan att känna osäkerhet. När dom dessutom är så lätta så gav det ännu mera av fri löpkänsla, lite som att springa i Minimus men med 100%-igt grepp och med lite mera dämpning/skydd under hälen. På hemvägen, när man var uppvärmd i fötter och vrister, kändes dom t.o.m. OK på asfalten den dryga kilometern.

I morgon får dom stå till svars fullt ut, då blir det Hässlö Open, ett lopp på kul med +/- 1000 höjdmeter på bara 12 km, i Västerås !!!  En medellutning på 17%, det finns backar även i Västerås även om dom är små.

2 kommentarer:

  1. Spännande Bosse! Ska bli kul att höra vad du tycker om skon, som väl är en favorit bland många orienterare och fellrunners. Köpte ett par 212:or för en månad sedan och just i obanad terräng är de gudomliga. Lycka till på Hässlö Open imorgon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i morgon blir det max test i kupering med löst underlag, delvis grus, delvis lera, får se hur dom hanterar det. Får testa obanat en annan gång, mina gamla orienteringsskor (som jag haft kvar om det skulle bli ett återfall) har åkt i sopen nu, 212-orna lär göra det jobbet minst lika bra.

      Radera