söndag 8 februari 2015

På banan igen

3 veckor har det gått sedan Sandsjöbacka Trail, vila och alternativträning har fått göra sin nytta, i dag kunde jag äntligen ge mig ut och springa på riktigt igen. Det kunde inte vara bättre än en sådan här dag med strålande sol och ett par minusgrader.
Innan det blev söndag och jag kunde ge mig ut har det hänt en del annat under veckan. Fram tills i tisdags hade jag lite ont så fort jag gick, men det försvann plötsligt under dagen i tisdags, sedan var det bara lite stelhet kvar några dagar och nu känns det ingenting.

Det blev några pass ytterligare på crosstrainern, totalt kom jag upp i nästan 12 fiktiva mil på 7 träningspass under 2 veckor med alternativ träning. Sista passet i går mixade jag med ett par korta vändor på löpbandet för att testa benet under kontrollerade former med snällt underlag och med lätt att avbryta. Det funkade utan problem så i dag gav mig mig ut i verkligheten igen.

Det har sina fördelar med en dotter som studerar till fysioterapeut, då är man inte bara beroende av vad man hittar på nätet när man är nyfiken på hur saker och ting fungerar, det finns lite "djupare" läsning att låna. Lite klurigt språkbruk delvis bara, men man lär sig. Känns bra att de som studerar får lära sig vad som gäller också, att vi har bråttom ut igen så att säga, jag gillar den här formuleringen i Orto, i avsnittet om idrottsskador...
"Ordinera aldrig längre tids vila utan närmare specifikation och bagatellisera aldrig besvären. Idrottaren vänder sig då bara till någon annan"
Nu får böckerna återvända och jag får försöka komma igång med löpträningen igen, steg för steg. Samtidigt skall jag försöka stärka upp Tibialis Anterior lite för framtiden så jag slipper liknande problem igen. Jag är nu rätt säker på att det var samma problem jag hade för några år sedan i det andra benet, men hur tränar man den muskeln, den är knappt omnämnd alls i skadesammanhang? Tåhävningar  får de flesta som prehab råd, nästan oavsett vad det är för problem man har från midjan och nedåt, men den här lilla muskeln lär inte ha mycket nytta av det.

Jag har försökt klura ut en övning som ger träning både koncentriskt och excentriskt och tror jag kommit på en lösning. Man skaffar ett lagom styvt latexband, sätter sig i en öppen trappa med foten på kanten ett par steg ned. Bandet runt foten och sedan under trappsteget och upp bakom steget så man kan hålla och dra lagom mycket i det. Med hälen på trappsteget vinklar man upp foten med belastning i bandet och drar sedan ned den sakta och låter muskeln hålla emot. Det gäller att man har bandet på foten bakom tårna, inte på tårna, det är inte de muskler som vinklar upp tårna som skall tränas nu.
Nu får det bli några minuter om dagen med lite "fotdrag" i trappan, lika dos för båda benen så man inte blir sned och inte för mycket så det blir andra problem istället.

2 kommentarer:

  1. Intressant, den där övningen gav min naprapat mig när jag hade obalans mellan vadmusklerna och musklerna på framsidan av skenbenet. Jag tog en Cable på gymmet och fäste ett handtag runt främre foten. Sen var de bara att vicka på, med 5-10kg. (Bra att du gav mig en Flashback, ska nog köra den idag)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att man kom på en lösning som "fanns", jag tror också det hänger på lite obalans mellan fram och bak, vaden blivit för stark skulle jag tro. Bara att köra lite varje dag nu ett tag.

      Radera