lördag 29 maj 2010

De första åren

Tänkte berätta lite hur det kunde bli så här, varför jag börjat springa så långt alltså. Egentligen vet jag inte vad det beror på men på något sätt har det ena lett vidare till nästa och på den vägen är det. Men om vi tar det från början...
Även om både pappa och farfar orienterat lite i forntiden (på 40- och 20-talen) så var det inte så mycket sport i familjen hemma i Taberg i Småland, men det blev en del uteliv ändå.
Redan som 3-åring var jag med i mitt första skidlopp, ett varv runt fotbollsplanen eller kanske ännu kortare. Enligt det gamla diplomet som finns i gömmorna tog jag mig runt och blev 4:a. Antagligen var vi bara 4 som startade för enligt familjen, som har påmint mig om det många gånger under åren, lär jag ha stannat och frågat om "är det några fler som skall åka förbi".
Det blev en del skidor när jag var liten, jag minns när vi gjorde långturer ut på myrarna och grillade korv, det var alltid mycket snö på den tiden.
När jag kom upp i skolåldern så blev det mycket sport med kompissarna, vi sprang och provade de flesta friidrottsgrenar med hemmagjorda prylar. Provade också fotboll en säsong men det var inte min grej.
En episod som jag minns väl är från tiden på mellanstadiet. Vi hade en mindre populär klassföreståndare och efter detta blev han inte bättre i mina ögon. Gympan var mitt sämsta ämne i skolan, detta eftersom det i stort sett bara existerade två moment, redskapsgympa eller fotboll, båda inte mina bästa. En gång på 3 år i mellanstadiet var det dock unikt, vi skulle springa runt 2,5 km spåret. När jag kom i mål som 2:a i klassen, uttalar jag vår läare på ett nästan nedvärderande sätt att "det trodde jag inte du kunde springa så". Det etsade sig fast och i mitt undermedvetna är det säkert något som påverkat hur det har blivit med detta att springa. Dom skulle minsann få se!

2 kommentarer:

  1. Taberg!?
    Jag gick i klass 4A i Taberg 70-71. Vi bodde på Bergvägen.

    //eric gustafsson. Nybliven medlem i VLK.

    SvaraRadera
  2. Oj, upptäckte en sen kommentar sent om sider. Världen är bra liten, jag gick i 4B samma år. Gick du där bara 1 år?

    SvaraRadera