Varför vill man springa långt? För att jag kan är ett vanligt svar eller för att se vad jag kan. När man börjat testa gränserna finns där alltid nya mål. Om målen, vägen dit och hur det gick.
måndag 21 februari 2011
Ultrahelg i Stockholm
Det har varit en annurlunda helg i ett annorlunda Stockholm. Ultrahelg med +100 av Sveriges Ultralöpare, mycket löpning blev det naturligvis, både fysiskt och prat. Ultrakallt var det också, det är inte så ofta Stockholm bjuder på gnistrande vit vinter och -21 grader.
För att ta det hela från början så började en del av oss med Ultrating på fredagskvällen med middag och mingel. Lite info från Ultrakommmiten och Friidrottsförbundet och val av ny kommité.
Lördag morgon började helgens höjdpunkt, en heldag med föreläsningar och frågestunder med Timothy Noaks och Rune Larsson, båda levande legender för oss som springer lite längre.
Tim är professorn i idrottsfysiologi från Kapstaden som sprungit mer än 70 marathon och ultralopp och som forskat kring löpningens fysiologi. Har skrivit "bibeln" i dessa sammanhang, Lore of Running, och ifrågasätter i sin forskning mycket av den forskning som finansieras av industrin, t.ex. sportdryckstillverkarna.
Vi är byggda för att springa, evolutionen har utvecklat oss för fungera optimalt uthålligt, men med ett undermetvetande som styr kroppens funktioner för att alltid skydda sig själv och att ha lite marginal kvar. Några tänkvärda och kontroversiella uttalande från Tim... "We are designed to eat meat" kolhydrathysterin är skapad av industrin det är proteiner och fett som bygger oss och ger uthållighet, kolhydrater är bara kortvarig energi. "Drink when you are thirsty" kroppen reglerar vätskebalansen under dygnet efter behov. Vätskehysterin är skapad av industrin och är en större risk än vätskebristen. Rune Larsson behöver knappst någon presentation för oss löpande svenskar.
Det blev en intressant och givande dag, perfekt arrangerad. Avslutningen kom med utdelning av "alternativa Nobelpris" till Tim och Rune. Mycket uppskattat av Tim som skämtat med sina kollegor hemma i Cape Town att han skulle till Stockholm och träffa Nobelkommitén.
När vi nu var +100 löpare så kunde vi inte gärna sitta stilla en hel dag även om det var intressant. Innan middagen blev det tid för en liten löprunda på en knapp mil runt Hagaparken, sen blev det en rejäl och god middag innan vi gick hem till Best Hostel i Gamla Stan i 20 minusgrader och funderade på hur kallt det skulle bli till morgonens ultrapass. Om detta kommer det mera på bloggen snart, men inte i dag.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar