onsdag 23 februari 2011

Stockholm by foot

Stortorget kl 10, -17 grader

Istidskylan hade kopplat greppet om Stockholm lagom till Utrahelgen med sitt långpass. När vi vaknade på morgon visade rapporten på -21 grader, det var nog en del som var tveksamma och inte kom till start, men solen steg upp på en klarblå himmel och gjorde sitt bästa för att värma stan. När vi kom till start på Stortorget hade tempen krupit upp till bara -17, helt normalt nuförtiden.

Vi var nog 50-70 person som kom till start för att springa runt innerstans 14 öar, jag hade ingen aning om att det var så många öar. När vi hämtat ut kartor för att hitta runt och fått lite info så var det bara att sticka ut. Redan från början delade vi upp oss i grupper för olika tempo, 5.00 gruppen drog iväg direkt och sen var det dags för 5.30 gruppen som jag valde. Micke, Gunilla och Robert hängde med den gruppen också. Vi var ca 15 st från början i vår grupp, första ön att runda blev Helgeandsholmen med ett snabbt varv runt Riksdagshuset. 2 öar till klarades av snabbt, Skeppsholmen och Kastellholmen.

Så vackert Stockholm kan vara mitt i vintern, snö på land, öppet vatten och is i Strömmen och över alltihopa lyser solen, vilken härlig dag.

Efter att vi fixat 3 öar snabbt kom sen en av dom stora, när vi passerat Strandvägen så var det dags att runda Djurgården. Här var det massor av folk ute som både gick och sprang, det gäller ju att passa på i finvädret. Mitt på Djurgårdsvarvet blev det en snabbö också när vi rundade Beckholmen på den lilla stigen ovanför varven.

Djurgårdsvinter

In genom stan igen och tvärs genom Stadshuset, nu började solen försvinna i lite moln och en del av löparna i gruppen började vända hem lite då och då. Vi rundade Kungsholmen och dom båda Essingeöarna. På Lilla Essingen tog vi ett kort toa och matstopp innan vi återvände til Kungsholmen. När vi stod där kom ett riktigt stort gäng från en långsammare grupp på väg ut mot Essingen.

Kungsholmen avklarad, då var det dags för den minsta av dom alla, Strömsborg, Stockholms minsta ö, bara ett hus att runda, sen var det Riddarholmen som inte är särskilt stor den heller. 10 öar avklarade efter 40 km när vi kommer upp på Södermalm, vi springer efter Söder Mälarstrand och gruppen har nu krympt till 4. Långholmen och Reimersholme bjöd på mycket löpning i åttrampad snö, tur att det är så kallt, hade det varit 0-gradigt och blött hade ö-turen varit omöjlig på många ställen med massor av is, nu var det perfekta vintervägar nästan hela tiden.

När vi rundar Södermalm utmed Årstaviken börjar det kännas ganska tugnt i benen, men målet är nära och solen har kommit fram igen en stund innan sen skall gå ned. Det är bara runda udden vid färjeterminalen och sen hem till Best Hostel i Gamla Stan. 14 öar är rundade, det blev 55,4 km och det tog 5h29min löptid, ett snitttempo på 5:56.

En ny variant på sightseeing i Stockholm är skapad, "by foot". Man fick verkligen chansen att se stan från alla sidor med vatten, och man lär hitta betydligt bättre i stan efter detta. Dom många "vanliga" tursiterna fick se ett riktigt aktivt Stockholm, vi var många grupper som sprang och vi såg många fler från Team Stockholm Marathon som var ute på söndagslångpass.

En perfekt arrangerad kanonfin Ultrahelg är slut, bara att ta tåget hem och skicka ett stort tack till Carina och Kristina som fixade det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar