måndag 19 mars 2012

Mängdträning...kräver skor

Provar just nu att trappa upp med lite mängdträning, relativt sett i varje fall. I vanliga fall blir det 6-8 mil i veckan med en lugnare 4-6 mils vecka ibland. Nu under mars har jag tänkt höja nivå lite för att sen trappa ned igen inför TEC. Började lite "lugnt" redan under skidveckan i Chamonix med en 7 mils vecka trots 6 dagar i skidbacken dessutom. Veckan efter blev det 8,5 mil.

Målet med förra veckan var 10 mil plus ett cirkelfyspass och det lyckades jag få ihop till slut. Trots en vecka med ovanligt mycket träning blev det en bra avslutning med ett varv på Black River Run banan i går i bra fart, 4.51 tempo i snitt trots ett par knixiga kilometer i början. Eftersom det var Viking Memorial förra helgen blev det egentligen en riktigt bra 10 dagars period med 16 mils löpning, inte ofta träningen ligger på den nivån.

Nu är det ny vecka och den har börjat med det vanliga Cirkelfyspasset, ingen löpning ToR dit i dag men målet är runt 10 mil den här veckan också sen blir det att trappa ned lite lagom.

I helgen passade jag också på att ha lite säsongsbyte och sanering i skohyllan. Många mil kräver ju många skor och underlaget varierar. En del (läs fru och döttrar) undrar naturligtvis vad det skall vara bra med så mycket skor till, men jag tillhör nog bara normalförbrukarna bland oss löpare.
Skosamlingen just nu
Med alla framplockade visade det sig att det är 11 par mer eller mindre aktiva just nu. Här kommer lite recentioner uppifrån vänster...

Acics Artic: 2 vintersäsonger med dubb har dom gått, men det blev inte så mycket användning i år. Lite stela och ett halvnummer för små så dom går i skroten nu redan efter 85 mil.
Adidas Supernova Sequence: Har gått i tidig förtidspension, dom är sköna men det är den första skon på 30 år som jag fått skoskav av, på sidan av ena stortån!? Händer varje gång så ingen tillfällighet. Får vara fritidssko ett tag.
Brooks T6: Fynd vid New York Marathon 2009, supersköna, superlätta, springa riktigt fort skort. Man typ flyger fram. Kommer att få gå på övertid.
Misuno Wave Musha 3: Ett annat lätviktsfynd från USA, inte lika grymt sköna som T6'an men OK.

NB Minimus Trail: Nästa USA fynd från förra året innan barfotatrenden kom hem hit. Grymma att springa MTB-spåret med, 100% markkontakt och kontroll. Dessutom perfekt vintersyssla för dom, suveräna att ha på cirkelfysen.
Salomon XT Wings S LAB 4: Senaste köpet inför sommarens Trail Ticino. Lätta och sköna trailskor, men jag tycker yttersulan känns lite hård och stel, funkar inte bra i många minusgarder i varje fall.
Salomon XA Pro 3D Ultra: Riktigt skön och smidig trailsko som nu går in på tredje säsongen. Börjar bli lite nötta, var bl.a. med på Vertex 2010.
Gamla Ol-skor som borde slängts för länge sen, men springer man numera ol en gång om året får dom duga ett tag. Bara man lägger dom i blöt först så sitter dom perfekt sen.

Brooks Adrenaline GTS 11: USA fynd igen från förra våren, min favorit på asfaltsträning just nu, men är redan använda in på övertid med 120 mil. Går nu som back-up skor när det är grisigt väglag.
Mizuno Wave Inspire 7: Köpt förra våren samtidigt som Brooks Adrenaline, är OK men inte lika skön, känns stummare i dämpningen. Skall det vara dämning skall det dämpa skönt och inte bara bygga på höjden under hälen. Bra att variera Brooken för att ändra belastningen.
Brooks Adrenaline GTS 11...igen: Blev tvungen att köpa ett par till i November inför Bislett. Bäst att gå på ett säkert kort med en favorit, så kort tid innan loppet.

Snart dags för påfyllning igen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar