söndag 4 mars 2012

Grym vecka i Chamonix

Har varit lite off line under veckan, det var lite kontaktproblem därnere i Chamonix, av någon anledning lyckades jag inte blogga med mobilen, men nu är man hemma och snart i vardagen igen. Tyvärr får man väl säga, för vilken grym skidvecka det varit. Senast familjen åkte skidor i alperna för 6 år sedan vräkte snön ned i Schweiz en hel vecka, dom hade inte haft värre snöfall på 100 år sa dom. Nu var det precis tvärt om !!!

Prognosen på både YR och SMHI hade lovat många solar men vem vågar inte riktigt lita på en prognos, vaknar i varje fall första dagen och tittar upp.... klarblå himmel. Upp måste man föresten titta i Chamonix om man skall se någon himmel och ana någon morgonsol, bergen reser sig som en vägg runt stan.

När vi kommit upp i backen första dan drog lite dimmbankar upp ur dalen, men dom försvann efter någon timma. Efter det såg vi inte ett enda moln på 6 dagar, inte förrän morgonen vi skulle åka hem drog det upp lite tunna skyar. Solen sken nonstopp, det var frost varje morgon men sen blev det extremt hett, på eftermiddagarna 10 grader i Chamonix och i Courmayuer var det 14. Det gällde att hålla till på nordsluttningar annars var det mos snabbt på dagen.

Behöver väl inte skriva så mycket mer... lite bilder får tala för sig själva.

Dimmolnen på väg upp ur dalen vid Brevent
Vita vidder vid Col de Balme
Solen skiner i Italien också, "baksidan" på Monte Bianco vid Courmayeur
Mera Courmayeur, på väg ned från Cresta Youla
Tillbaka vid Brevent fjärde dagen, en onsdagslunch med utsikt
Piste No 1, ned från Brevent, inte så svart som man kunde tro
Aiguille du Midi, 2800 meter "rakt"ovanför Chamonix,
bara att ta den nästan lodräta kabinbanan så kommer man hit.
Mont Blanc och Chamonix....och molnfritt
Sandra på väg ned från Grands Montets
Fortsätter ned från Grands Montets, på "baksidans" fria vidder
...och lite sol också innan det är dags att åka hem !!
Nu blev det inte bara skidåkning som "alternativ" träning under veckan, hann med lite morgonpass också och spanade in mycket av UTMB terrängen, men mer om det kommer snart.


1 kommentar: