söndag 14 oktober 2012

SUM

Vilken fin dag det blev i går. Visserligen fick man pallra sig upp tidigt för att hinna äta frukost, packa ihop det sista och cykla ned till stationen lagom till 06.52 tåget. Vädret var klart och fint, som omväxling, men det var lite lätt frostkallt.
Den här gången behövde jag inte åka själv till SUM, vi blev 6 VLK'are på tåget, Per, David, Tim, Tim, Daniel och jag. Vi kom fram til Björkhagen med de första löparna och hämtade ut nr-lapparna, sen var det bara att byta om och ta det lugnt en knapp timma fram till start.

Jag valde att köra med Salomon ryggan, framförallt för att få så mycket vana som möjligt att springa med den. Naturligtvis blev det långt ifrån full packningen, men det var bra att kunna ha jackan på till starten och sen ta av den strax före. Temperaturen höll sig fortfarande bara precis över 0'an, det skulle dröja en stund till innan solen värmt upp några grader till.

Bjuder på lite bilder från före start, sen blev det inga fler tagna. Det är synd egentligen när det är en så fin bana, speciellt de 2 första milen är helt fantastiska.


Jag hade ingen speciell plan eller något mål med loppet i år, skulle ta det mest som ett bra träningspass, möjligen kunde man ju försöka slå tiden jag hade för 2 år sedan, 4.36 blev det då. Det kändes riktigt bra under de första lättsprungna kilometrarna och det fortsatta gå lätt när vi svängde in på själva leden.


Det är alltid lika kul att träffa gamla och nya bekanta före, under och efter loppet, alltid finns det något att prata om. Under första halvan av loppet är det alltid någon i närheten som håller ungefär samma tempo och då blir det en hel del prat, sen blir det glesare och glesare ju längre man kommer.


Rötter, stenar och berghällar var naturligtvis samma som för 2 år sedan men det blev lite extra utmaningen i år med all lera efter höstens regnande. När jag kom ut på vägarna efter dryga 2 mil kändes det fortsatt bra. När asfalten tog slut och det var dags att spring upp mot Tyresta by hade benen precis som förra gången stelnat till efter en mil med väglöpning, men denna gång gick det bättre, benen hann mjukas upp och började fungera skapligt igen innan jag passerat byn och det var dags för en halvmil med den värsta sträckan på leden.

När jag passerade Tyresta hade jag en tanke att det kanske skulle gå med sub 4.30, även om jag visste vad som väntade i skogen. Benen hade mjukats upp som sagt så det gick att springa trots stenar och rötter, men det var extremt lerigt och halt på många ställen så farten blev inte hög. När jag äntligen kom ut på mera lättsprunga spår mot slutet var chansen till sub 4.30 borta. Funderade att det kanske skulle bli ett SUM-pers, men jag mindes inte då om jag hade lite över eller lite under 4.40 för 2 år sedan.

Från 42 km fram till de sista backarna såg jag inga andra löpare, det dämpade säkert farten lite, men i backarna runt sjön vid Rudan fick jag en löpare inom synhåll och närmade mig. Planerade att närma mig lagom för ett ryck i sista backen. Precis innan sista var där en löpare till så med rycket kom jag förbi 2 stycken, sen tog jag det lite för lugnt och höll på att bli omsprungen precis före mål, men det löste sig med en liten spurt. Det blev 4.40 till slut, 4 minuter sämre än för 2 år sedan, men med tanke på leran var det nog ett lite bättre resultat.

Efter dusch och macka tog vi pendeln in till centralen, där hann vi med ett återbesök på O Leary's innan tåget gick hem till Västerås. Jag och Per börjar visst bli stamisar där efter alla Stockholmslöpningar.

En riktigt bra dag och ett perfekt arrangerat lopp, tack till all ni som fixade det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar