lördag 3 november 2012

Väder vs. Långlopp

Något är fel, med vädret alltså, eller vad skall man tro efter ett sådant här år. Efter 2 riktiga vintrar så började det här året med ingen vinter alls, i varje fall ingen snö att tala om, men sen blev det annat av...

Väder vs. Långlopp 1 - TEC
Det började den 14 april, hade åkt till Täby kvällen innan för att springa TEC 100 miles, vaknar upp på hotellet tidigt och tittar ut, snöstorm!! I april? Det fortsatte hela förmiddagen, starten blev framflyttad ett par timmar och sen blev det 16 mil löpning i snö, lera och på is.

Väder vs. Långlopp 2 - Stockholm Marathon
Det var snart dags igen, Stockholm Marathon har blivit känt för värmeböljor på senare år, 25-30 grader varmt, men inte i år inte. Den 2 juni var det 7 grader och duggregn vid starten, under loppet kröp det ned till +3 grader, det blåste 18 m/s och ösregnade, kallaste Junidagen i Stockholm sen 1928.

Väder vs. Långlopp 3 - Trail Ticino
Jag förlorade i lottningen till UTMB i år, hittade istället ett nytt lopp i Ticino. Lite kortare än UTMB, men tuffare bana. Den 4 augusti var det dags, soligt och fint dagarna innan men inte den dagen. Duggregn blev till ösregn, dimma och åska i bergen, på natten blev det ännu värre och arrangören beslutade att avbryta loppet för säkerheten. Blev till att övernatta i en bergshytta på 2300 meters höjd och vandra ned morgonen efter.

Väder vs. Långlopp 4 - UTMB
Jag hade som sagt förlorat i lottningen till UTMB i år, men det kanske blev en vinstlott. För tredje året i rad kom det svårt oväder lagom till UTMB-dagen och i år värre än tidigare. Några timmar före loppet beslutade man att korta av loppet till drygt 10 mil och följa en alternativ bana i dalarna utan några höga bergspass. Risken skulle vara för stor att släppa upp alla i bergen med mycket snöpulsning och ned till -10 grader i wind chill factor.


Väder vs. Långlopp 5 - New York Marathon
Till slut kom den värsta av dom alla. Orkanen Sandy svepte in över New Jersey kusten och New York i början av veckan, värsta orkanen någonsin i USA säger man. Runt 100 döda och en enorm förstörelse i dess spår. Efter lite vacklande bestämde man sig till slut i går för det enda rimliga, att ställa in New York Marathon som skulle gått i morgon.


I dag gick vintermaran i Stockholm. Vinter?
Bara för att bevisa för oss att något är fel med vädret så var det i dag, den 3 november, 7-8 grader varmt, lite sol och vindstilla. Det var varmare och bättre väder nu i november än i den 2 juni när stora maran gick.

2 kommentarer:

  1. Vädret har verkligen varit märkligt och extremt (särskilt i Alperna) i år. Hoppas på vackert och stabilt väder nästa år i stället! Är du klar för UTMB nästa år förresten, eller hänger det på lotteriet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hoppas på lite solsken nästa år, och ja jag skall vara klar för UTMB, jag förlorade lotten i år, det var sista gången man fick garanterad plats till nästa år förutsatt att man har tillräckligt med kvalpoäng.

      Radera