måndag 11 november 2013

Western States ?The Western States ® 100-Mile Endurance Run is the world’s oldest and most prestigious 100-mile trail race.

Urmodern till alla 100 miles lopp, ett lopp som inte är det svåraste att fullfölja även om tidsgränsen är tight med 30 h, det är trots allt ca 70-80% av de startade som fullföljer men däremot är det nog det svåraste att få en startplats till.

Med UTMB i bagaget har jag nu kastat in en anmälan för en lott i lotteriet till 2014 års lopp. Vinstchans mindre än 10%. Anmälan öppnade i lördags och är öppen en vecka, redan första dygnet var det över 1000 anmälda, just nu passerade det 2000. Det låter inte så mycket, problemet är att loppet inte får ha mer än 369 deltagare! En ganska stor andel startplatser försvinner till folk med förtur av olika själ så när lotteriet är den 7 dec är det bara drygt 200 platser som lottas ut. Dessutom finns det många fler lotter än antalet anmälda eftersom man får behålla sin lott från år till år så länge man kan anmäla sig i direkt efterföljande år. Man ökar alltså hela tiden chansen med ytterligare en lott varje år, men kan man inte anmäla sig ett år förlorar man alla sina lotter och får börja från början.

Inte nog med att lotteriet är tufft, för att anmäla sig till det måste man ha fullföljt ett kvallopp och här har man stramat åt rejält. Till anmälan i år inför 2014 års lopp var det redan stramt med bara 23 lopp i Europa som duger, nästa är inför 2015 har detta minskat till bara 15 lopp i Europa. TEC 100 miles är enda loppet i Skandinavien.

Det började 1955 när man startade ett lopp med hästar för att se om dom klarade 100 miles i tuffa berg på 24 timmar. 1974 gav sig en löpare ut och det visade sig att det var möjligt även för en löpare att gå under 24 h. 1977 startade det första officiella loppet med 14 deltagare, 3 kom i mål. 1984 bestämde kongressen i USA om en Wilderness Act som berörde ett område som banan passerar, inga tävlingar skulle längre få bedrivas men man fick dispens eftersom loppet redan fanns. Däremot får man inte öka antalet deltagare därav den udda gränsen 369. Springer man 100 miles så är det mycket kult, kan man så är det mer eller mindre ett måste att försöka sig på Western States, frågan är hur många lotterier det krävs för en plats, den 7 december vet vi om det mot förmodan lyckas redan första gången.

2 kommentarer: