tisdag 6 januari 2015

2014 - Cirkeln sluten

Innan vi springer vidare in i ett nytt år med en ny stor utmaning en liten kort titt på året som gick. På något sätt blev det året då cirkeln slöts när det gäller min löpning. Jag började springa någon gång runt 10-12 års åldern och från 14 blev det orientering som jag sedan höll på med mer eller mindre alla år fram till 44. Strax efter att jag fyllt 44 kom den första marathon starten och några år senare ultradistans och bergsultror. Nu, 10 år efter första maran, var det dags att sluta cirkeln och kombinera långa lopp i bergen med orientering, det blev dags att börja med det brittiska fenomenet Mountain Marathon. Jag hade funderat lite på det tidigare men inte tagit tag i det eftersom det dels kräver någon att springa med och dels kräver en massa prylar, men i slutet av 2013 föll allt på plats när Henrik, Niklas, jag och senare Kerstin, en efter en bestämde oss för att försöka kvalificera oss för en startplats i Dragons Back Race 2015. Med Dragons Back som det stora målet blev temat för 2014, bergen...

Uppåt i bergen var det som gällde 2014 (Bilden från 2:a dagen på KEX)
Fokus på träningen blev berg, kupering och helst teknik terräng. Tävlingarna valde jag i första hand för att matcha kvalificeringskraven till Dragons Back Race, plus ett par tävlingar på "hemmaplan" mera som krydda i träningen.

De stora upplevelserna på tävlingssidan blev de 3 loppen....

GL3D i Lake District, England: Första helgen i maj, min första Mountain Marathon som i detta fall var på 3 dagar och med individuell start.  Ett givet val för att komplettera löpar CV't inför Dragons Back. En riktigt härlig upplevelse, där vi också blev ett härligt svenskgäng som siktar in sig mot samma stora mål 2015. Det blev en lång story i 4 delar från äventyret i Lake District... pre-race, day 1, day 2, day 3.
Andra dagen på GL3D började med lite Brittiskt väder
Lavaredo Ultra Trail i Cortina, Italien: En traditionell bergsultra med samma upplägg som UTMB men lite kortare, "bara" 12 mil, sista helgen i juni. Ett helt fantastiskt landskap uppe i Dolomiterna. Här var jag själv som löpare, men Ann och Sandra var med till Italien för att kombinera med lite kortsemester i bergen och i Venedig.
På väg upp i vildmarken mitt i Dolomiterna
Kiruna Extreme (KEX): I slutet av augusti, en klassisk Mountain Marathon på 2 dagar för 2-manna lag där man bär med sig allt man behöver för de 2 dagarna och övernattningen. Sprang detta tillsammans med Henrik och vi valde naturligtvis den längsta banan, Extreme Klassen, med kontroll bl.a. på Kebnekaises Sydtopp. Story från dag 2.
Kebnekaise Sydtopp, nysnö i augusti
Hann med 2 andra tävlingar mera på "hemmaplan" och mera för träningens skull. I början av april Ursviks Ultra och i slutet av maj en andra start i Kullamannen som tyvärr fick bli en DNF denna gång p.g.a en liten skada från GL3D.

Klarade ännu ett år utan några stora skador, det blev bara två små som båda var "olycksorsakade" och inte några förslitningsskador. På GL3D halkade jag i en brant blöt sluttning andra dagen och fick ena benet under mig så det vreds illa. Det funkade att fullfölja men satt i länge och på Kullamannen valde jag att kliva av efter 3 mil när värken från skadan återkom, hann sedan bli bra till Lavaredo en månad senare. Den andra smällen kom i början av oktober när jag kraschlandade på Bruksledan och tryckte in armen mot flaskan som satt i selen. Flaskan trycktes in i bröstet, något gick sönder, men efter den direkta smärtan kändes det inte under 3 veckor. Efter detta kom smärtan tillbaka mer och mer efter träningspassen eller plötsliga vridningar i överkroppen så jag fick ta lite helvila.

Träningen då? Ja enligt summeringen på jogg.se blev det under 2014 "bara" 343 mil sprungna, detta fördelat på 198 löppass, 17,3 km per pass i snitt alltså. Det blev 43 träningar med annat också, mest cirkelfys. Träningstiden totalt slutade på 416 h, exakt 8 h träning i snitt per vecka med andra ord. Lite minskad mängd jämfört med 2013, delvis pga skadevila, men också eftersom jag prioriterar berg, terräng och upplevelser framför kilometersamlande på asfalt.  Som avslut på året kommer lite "upplevelsebilder" från några av årets träningspass runt om i världen... och allra sist en liten aptitretare inför sommarens äventyr.
Januari: Morgondimma över Red River i Hanoi, morgonpass på järnvägsbron (med "cykelbana")
April: "Motionsspår" utanför hotellet i Sao Paulo, 1 km raksträcka på asfalt
Juni: Trail-dag på Bruksleden
Juli: Morgonpass upp från Moustiers Ste Marie i Provance, på delar av Verdon Canyon banan
Augusti: En hel helg med löpning i bergen i Piemonte, Italien
September: Höstgryning från toppen av mitt "hemmaberg", Taberg i Småland
December: En helt vanlig frusen lördagsmorgon med VLK ute på långpass
December: Långpass en hel dag i skogar och berg vid Fagersta
...och så var det då lite berg nästa år också, bl.a. Crib Goch !

1 kommentar: