torsdag 19 november 2015

En KUL helg i västerled

Varje år i november ordnar KUL (Friidrottsförbundets Kommitté för Ultradistans Löpning) en träningshelg för oss som gillar att springa lite längre. Det flyttar runt på olika platser i landet beroende på vem som vill ta hand om helgen, fixa med det praktiska och planera banor mm. Förra året hade vi i VLK det i Västerås, i år var det dags att dra i västerled till Arnrika trakter, närmare bestämt den lilla byn Eggby väster om Billingen och strax norr om Varnhem. Jan-Erik och Anneli hade bjudit in i år och det visade sig bli en rikt härlig helg med fina löprundor och naturligtvis massor av löparsnack med likasinnade.
Jag blev upplockad i fredags eftermiddag i en av Stockholmsbilarna av Daniel Becker, på vägen till Västergötland öste regnet ned mest hela tiden. Det fortsatte regna på kvällen och när vi kom i säng i vårt vindsrum så piskade det fortfarande mot tak och fönster. SMHI lovade visserligen sol i prognosen för lördagen men det såg ut att bli en riktigt blöt historia i lera.

Vi vaknar på lördag morgon och det är nästan blå himmel, det blåser rejält fortfarande men det syns att de moln som är kvar håller på att ge sig av. Solen har inte riktigt kommit upp över Billingen när vi skall ge oss iväg men det är ett härligt ljussken över berget. Första dagen är det trail som gäller och Anneli (som bor i Skövde) har planerat några olika alternativ Billingen Runt. Vi har fått en grundlig genomgång av banorna på kvällen, hur vi skall hitta med hjälp av kartan, GPS-spår i klockor eller märkning av vandringsleden, vilket man nu tycker är bäst, själv litar jag mest på kartan.

Det blir en helt fantastiskt fin trailrunda på 54 km för den grupp som jag hamnar i. Nästan bara fina tekniska stigar i Billingens sluttningar, en kort sträcka på asfalt, men den var på Vallevägen som man kallar "Världens Vackraste Landsväg". Det enda bottennappet på bansträckningen var några kilometer på den gamla banvallen för att komma genom dalgången mellan norra och södra delen av Billingen.

Vi passerade några riktigt fina platser som Jättadalen och Silverfallet. Vi sprang i lövskogarna i det unika landskapet från istiden, här lär det vara sagolikt fint i maj när körsbärsträden blommar men det var fint även nu på hösten. Vi sprang upp och ned på sluttningarna och vi passerade ovanför Skövde med fin utsikt över staden, men jag tror det är bättre bilderna får berätta....
Lite av Det Lilla Huset på Prärien känsla, men detta var Gröna Huset i Eggby,
vandrarhemmet i Eggby som faktiskt rymde alla fast det ser lite litet ut
Solen är på väg upp över Billingen när vi är klara för start
På väg upp i Jättadalen till de stora stående klippblocken av diabas
Vi är uppe, men solen har inte riktigt orkat upp hit än
Fina ängar i Lycke Lilla Höjdens naturreservat
Gott om vatten i Silverfallet efter allt regnande


Första depån efter drygt 2 mil
Grymt fin utsikt över Skövde från Ryds grottor där diabaspelarna glidit ut från berget

Många fina utsikter utmed rundan, här från Ramlaklev mot slutet av dagen
Genom Jättadalen, tillbaka ned till Eggby
Till slut blev det jag, Guillermo och Daniel som höll ihop hela varvet i dag
Efter en lång dag på mycket fina stigar runt Billingen var det skönt att komma tillbaka till vårt lilla gröna hus på slätten. Vi hann precis tillbaka innan solen gick ned, sen blev det häng runt borden och mycket löparsnack innan det var dags för middag. Efter middagen hade vi en riktig höjdpunkt att se fram emot. Kristina Paltén berättade om sin fantastiska ensamlöpning genom Iran som hon kom hem från för en vecka sedan. Så här dagen efter de stora terrordåden i Paris kändes det extra viktigt att visa på tillit mellan människor och att krossa alla fördomar.
Det blev många frågor som väntade på svar
Kristina framför sin löpväg genom Iran
En ny dag väntade och som vanligt på KUL-helgerna var det i första hand asfaltslöpning som gällde. Många alternativa vägar och rundor uppåt 5 mil fanns att välja på, men det var inte vilka vägar som helst, vi sprang ju på Världens Vackraste Landsväg genom landskapet väster om Billingen. Solen gömde sig bakom molnen i dag, men det var riktigt varmt med uppåt 7 grader. Inte så kraftiga kuperingar i dag, men några långa sega motlut bjöds vi på . Trots en lång traildag i går så gick det riktigt lätt nästan hela tiden. Efter att ha passerat vårt vandrarhem fortsatte vi en runda söderut ned till Varnhem för ett fikastopp på klostercaféet.

Dags för en ny dag, alla är pigga för start kl 8
I den lite snabbare klungan som höll ihop de första 25 kilometerna
Den häftigt böljande vägen genom dödislandskapet mellan Eggby och Varnhem
Dags för gofika, en del hade bråttom, en del satt RIKTIGT länge
Tillbaka i Eggby efter dagens 40 km på fina vägar
En bra helg blev det med många långa härliga kilometer i väldigt omväxlande landskap och med många härliga andra galna ultralöpare. Vi ses snart därute igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar