fredag 16 juli 2010

Off Pist till Huså...och tillbaka

Dags för veckans topp-pass som visade sig bli lite annurlunda jämfört med de flesta träningspass. Planen var Åre-Huså, tur och retur över toppen på båda hållen, ca 30 km och 2000 höjdmeter. Tidig start från Åre, Micke var morgontrött? och kom inte, men Clairs och Mickes gäster kom med bussen från Järpen. "39 dagar kvar till UTMB" Camilla och Emelie var med upp på toppen utmed den östra leden som ÅEC följer, kul med sällskap på passet med andra som fastnat för det här med att springa lite längre.
Uppe på toppen blev det en energibarspaus och koll av den strålande fina utsikten. På toppen fanns också en märklig sak, vid helikopterplattan satt en ensam hund och tittade, det liknade en schäfer på håll. Kabinbanan hade inte öppnat för dagan än och inte en människa syntes till, mycket märkligt...

Camilla och Emelie på väg "off pist", det blev riktigt brant en bit här.

Vi forsatte leden ned mot Huså, det var riktig klättring i början och det var svårt att följa leden ibland trots strålande sol, det kan inte vara lätt här på ÅEC om dimman ligger tät. Vi kom i varje fall ned till Bjelkes gruva där Camilla och Emelie svängde runt fjället på västra sidan, åter mot Åre. Jag fortsatte själv ned till Huså och kom dit precis kl 11 när man hade öppnat fiket på Huså Herrgård, perfekt, säkert 20 sorters hembakat så det fanns mycket kortlivad energi att välja på. Efter en halvtimmas fikastopp var det dags att börja jogga, gå och klättra 1000 m upp samma väg tillbaka till toppen. Kände mig riktigt hungrig och seg sista stigningen så jag kastade mig in i toppstugan och köpte renklämma plus våffla. Satte mig ute i solen bland alla turister för att njuta av tillvaron, men insåg strax att det nyss varit lite kalabalik.
Pratade med några och det visade sig att hunden (den vi såg i morse) slitet sig och gått lös på folk. 3 var bitna, en dam riktigt rejält i både vad och lår, hon låg med första förband och benet i högläge. Hunden satt kvar vid helikopterplattan och bevakade "sitt revir", ingen visste vems den var. När jag berättade att den satt där i morse innan någon kom dit blir funderingarna ännu vildare. Ligger det någon nedanför något stup? Polishelikopter är i varje fall på väg från Östersund, dels för att lyfta ned den bitna damen till Åre och dels med folk och utrustning för att fånga in hunden. Det tar en timma innan den kommer, under tiden deltar jag i att hålla folk borta från "hundens revir" så inga fler skall bli bitna. Många lockas att gå upp till plattan som är högsta punkten.

Räddningstyrkan på väg, då sticker hunden.

Till slut kommmer helikoptern och efter ett tag flyger den ned med damen till Åre. Under tiden försöker hundfångarna få tag på hunden som naturligtvis retirerade när helikoptern landade. Enligt polien som kom hade man tydligen hämtat in vilsna turister på fjället för 3-4 dagar sedan och hunden var antagligen deras. Hur det kom sig att den satt bunden däruppe och ingen sagt något, gjort något eller märkt något är märkligt. Har någon hittat en lös hund, bundit den där och sen inte meddelat någon? Om den suttit där 1-4 dagar är det inte säkert att någon sett något i dimman och bara få har varit uppe dessa dagar. Hunden såg rejält svulten ut när den reste sig så den har nog varit övergiven ett tag.
Till slut fortsatte jag löpturen ned till Åre och tursiterna drog sig tillbaka ned för att hinna med sista kabinen, vi lämnade hundfångarna däruppe åt sitt jobb i lugn och ro. På vägen ned möte jag helikoptern som var på väg upp igen.
Rubriken i Östersunds Posten blev, "Galen hund gick till attack och bet människor" som vanligt är artiklen lite mer dramatisk än verkligheten.

Ett ovanligt händelserikt träningspass får man säga och det blev en heldag pga av detta, 5 h löptid men jag var ute 8 h. Lite bilder kommer när jag är hemma igen, har glömt sladden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar