torsdag 27 december 2012

2012 på väg mot slutet och nya tider

Ännu ett löparår har passerat, det har blivit mycket löpande, mycket resor och en hel del lopp, men det var också mycket det här året som inte blev som det var tänkt. Trots allt, det är en hel del man hinner med på ett år när man plockar fram backspegeln.

I januari var det riktiga kontraster. Den 14 januari sprang vi Train&Run från Enköping hem till Västerås, vintrigt och kyligt även om det var en ganska snöfattig vinter i år.
Depåstopp på vägen hem från Enköping
Lördagen efter var jag på jobbresa till Argentina. På den lediga lördagen passade jag på att ta ett långpass i Buenos Aires stora park, det blev 31 km i 33 graders värme, kontrast inom en vecka minst sagt. Samma vecka kom årets första motgång, jag fick en nitlott till UTMB, ingen start där 2012 alltså.
Buenos Aires +33 grader
Ingen start i UTMB, då var det dags att leta upp en plan B, i februari anmälde jag mig därför till Trail Ticino i Schweiz, ett premiärlopp på en tuff bana. I VLK hann vi med ett litet specialpass, "Rocklunda Ultra", vi startade kl 05 och sprang runt Rocklundaskogen totalt 7 varv, det blev ett lagom pass på 55 km.
Kl. 05.00, dags för start av Rocklunda Ultra
I början på mars var det dags att spana in Chamonix och Mont Blanc. Vi åkte dit för en veckas skidåkning och som omväxling hade vi extrem tur med vädret, strålande sol hela veckan. Det blev några morgonpass i löparskorna, plus lite spanning på bergen utmed UTMB banan.
Mont Blanc och Chamonix - 2013 är det dags för min UTMB start här
April. Någon riktig vinter hade vi inte i år men lagom till TEC kom den, i varje fall lokalt i Täby. När vi vaknade där på morgon var det snöstorm, starten blev framflyttad och sen blev det 100 miles i snö, lera och is. Loppet gick efter omständigheterna bra för min del, men vädret var årets andra motgång.
TEC - 100 miles i snö och lera
Lämnade den sena våren i Sverige för en långweekend i Budapest, vi firade Ann's 50-års dag där. Inga lopp denna gången, men några morgonpass på ön ute i Donau fick det bli.
Lyxigt med 5 km tartan bana runt Margeriteön mitt i Donau
I början på Maj, ännu en motgång, vänster vrist svullnade upp och blev stel utan jag vrickat eller gjort något som borde motivera det. Det fick bli ett par viloveckor och lite testlöpning med tejpning, lyckligtvis gick det problemet över fort, jag kunde t.o.m vara med på ett fint men blött trailpass ute vid Asköviken.
Lördagspass vid Asköviken
Juni, sommaren är här, eller?? Den 2 juni var det Stockholm Marathon och dags för min 9:e start där, det är ofta en ganska het tillställning, men inte i år. Efter start kröp temperaturen ned till bara 4 grader, det ösregnade och blåste 18 m/s. Vädermotgång 2 i år.

Stockholm fixade en andra mara denna sommar i mitten av Juli när Jubileumsmaran startade exakt 100 år efter starten på OS maran 1912. Lagom varmt och en kul tävling med mycket publik, jag sprang lugnt för att inte slita för hårt med bara 3 veckor kvar till Trail Ticino.
Snart dags för start, lite bättre väder än 2 juni
Mellan Jubileumsmaran och Trail Ticino hann vi med en semester i Krotatien också, som vanligt blev det fina morgonpass på semestern, i Split, ute på Brac över bergen och till Smrka.
Morgonpass i Split...
...och ute på Brac
Dags för Augusti och en intensiv månad. Först var det Trail Ticino, premiäråret för det loppet. Banan var mycket tuffare än väntat med nästan obefintliga stigar, blockterrräng mm. Terrängen gick att hantera även om det tog mer tid än beräknat, värre var det med vädret, ösregn och åska som blev värre framåt natten. Under natten blev loppet därför stoppat, det var bara att övernatta i en bergshytta. En lång historia i 3 delar, del 1, 2, 3 och årtets tredje vädermotgång.
Trail Ticino - efter några mil när vädret ännu var OK
När jag kom hem hem från Schweiz blev det fortsatt mycket jobb när vi skulle arrangera Black River Run för första gången. Det blev riktigt lyckat och uppskattat, lovar gott inför kommande år. I slutet av augusti var det också dags för UTMB som jag inte fick vara med på i år, men lotten som jag fick i januari visade sig vara vinstlott istället för nitlott, extremväder även där. Arrangörerna valde en alternativ och mycket kortare bana som mest gick nere i dalgångarna.

När Trial Ticino och BRR var passerade och det blivit september, var det dags att planera lite för hösten och även kommande vår. Blev anmälan gjord till Bislett 24h i sista minuten innan dom fick fullt i startfältet. Jag, Sandra och Per J anmälde oss också till Eco Trail de Paris i Mars, förhoppningsvis skall vi möta våren i Paris.
September avslutade vi med ett specialutmaning jag hittat på. Start vid midnatt på Västerås C för att springa till Stockholm C. Lyckades locka med några galningar till och vi blev 3 som sprang hela sträckan på 11,7 mil.
Per, Bernt och jag framme vid Stockholms C
Nytt besök i Stockholm i oktober för att spinga SUM. Perfekt höstväder och bra förhållanden. Allt var nästan identiskt med för 2 år sedan och jag fick nästan exakt samma tid. Avslutade oktober med en weekend i Dublin som inte var tänkt för något lopp. För sent upptäckte jag att just då gick Dublin Marathon, det gick inte att snacka sig in så det blev lite tröstshopping på mässan och några morgonpass i stället.
Dublin Marathon, när man missade anmälan så blev det chans att kolla in täten istället.
I november började den största motgången under året, jag började få ont uppe på vristen och framsidan av höger ben. Försökte med några viloveckor och korta provlöpningar för att eventuellt bli OK inför Bislett, det kändes OK inför loppet men jag var högst osäker.

Den 1 december var det dags för Bislett 24h, tanken var att antingen funkar inte vristen då får jag kliva av eller så funkar den då siktar jag på 20 mil. Mitt vristproblem kom tillbaka mer och mer så efter 5 h och 5 mil bestämde jag mig för att kliva av. Resten av december fick bli hel löpvila men med mycket annan alternativ träning, cirkelfys, spinning och skidåkning. Fick vristen undersökt men där fanns inget konkret fel, så efter några veckors löpvila blir det dags att försöka komma igång igen snart.

Glädjeämnet i december var annars att jag nu har en plats bekräftad till UTMB 2013, inget behov att vara med i lottningen den här gången.
Nu har jag en plats till 2013
Hade siktet instället på att komma upp i 400 mil löpning i år. Det stannar på 343 eftersom det blivit mycket lite springmil under november och december.

Tre vädermotgångar, en nitlott, en kortvarig och en seglivad skada. Mycket utmaning blev det 2012. Nu får vi hoppas på ett bättre år med mindre motgångar både med väder och skador. Hur planen för 2013 ser ut återkommer jag till.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig resumé av ditt löparår! Tänk så många nya platser och stigar du fått springa och 343 mil är ju inte snutet ur näsan. Jag håller tummarna att 2013 blir ett år att minnas för dig och att stigen mot UTMB kantas av glädjeämnen och skadefri träning! God fortsättning!

    SvaraRadera