torsdag 6 december 2012

Extensor Tendonitis ?


Efter en hel del surfande och studier av skadebeskrivningar så lutar jag åt att set är så det heter, problemet jag fått på vaden alltså.
Rune Larsson tipsade ju mig på Bislett att det kallades Westfield Ankle i Australien efter att nästan alla fått problemet på loppen som gick mellan Sydney och Melbourne på 80-talet och början av 90. Han nämnde ett latinskt namn också men det kommer jag inte i håg. Goggla på Westfield Ankle var inte så lätt, det utspelade sig ju långt före www så det står nog inte mycket på nätet, hittar bara en massa fotspecialister i orter som heter Westfield.

På svenska sidor hittar jag inget som liknar mitt problem men det finns oändligt med information därute i världen, framförallt alla fotspecialister som erbjuder sina tjänster borta i USA. En del har riktigt detaljerade skadebeskrivningar om massor av tänkbara problem.

Runes förklaring till felet var att man som ultralöpare har lärt sig att springa "bra" och landa på foten men när man springer riktigt långt och saktare än normalt faller man tillbaka och landar på hälen. Senorna som håller upp foten håller då emot lite när framfoten sätts i och blir överansträngda. Nu sprang jag inte extremt mycket eller långt när problemet dök upp i början av november, bara ett vanligt 3-mils pass. Det som däremot var nytt var att skorna, hade köpt mina Brooks Ghost för att få bra dämpning till Bislett, bra dämpning innebar också 12 mm drop.

Har vant mig vid att springa med 0-8 mm drop numera, insåg inte att det kunde vara att problem att gå tillbaka till mer dämpning, men det kanske det är. Det får ju lite samma effekt som i Runes beskrivning, framfoten får "långt" ned till marken och senorna hinner hålla emot lite. Det är i varje fall min amatör teori än så länge.

Det stämmer bra med det jag nu lärt mig om hur foten sitter ihop med alla senor och muskler uppe i benet. Extensor Tendonitis, alltså inflammation i de två senorna som fäster i tårnas uppsida och går över fotryggen och upp i små muskler på benets framsida. En för stortån och en för de andra tårna. Det är dessa senor som håller upp foten så den inte hänger och dinglar helt enkelt. Enda som inte stämmer helt är att de flesta skadebeskrivningarna beskriver problem i den del av senan som är uppe på foten, mitt sitter mer uppe i benet i övre delen av senan.

Vi får se vad expertisen säger, på onsdag har jag bokat tid på Fysiokliniken, första gången under mina 40 år i löparskorna jag behövt söka hjälp. Skall väl egentligen inte klaga, men det är lätt att få abstinensbesvär när man inte är van och tar för givet att det bara är att ge sig ut och springa.

Det har varit några dagars helvila nu, men det är dags att börja med alternativträning och om ett tag börja löpträning i små doser. Det är ju egentligen bra nu med gott om tid en hel vinter att köra rehab och uppbyggnad.

Om det är någon därute som har erfarenhet av detta så hör gärna av er.

3 kommentarer:

 1. Tycker jag känner igen samma symtom på en skada som jag hade för 10 år sedan. Den ådrog jag mig efter ett Ultralopp (Ursviks Ultra). Den släppte efter några dagar men återkom helgen efter på ett Multisportläger med alldeles för mycket asfaltslöpning. Jag var skadad i nästan en månad och missade Tiomila pga detta.
  Känslan i foten var lite som om man skulle ha ett träben utan någon som helst dämpning i benen i över huvudtaget. Har inget minne av att skadan kom tillbaka efter uppehållet utan jag tävlade vidare i flera Multisporttävlingar under resten av året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik, Det låter bra att skadan håller sig borta när den väl försvunnit, om det nu är samma problem jag har, känner inte riktigt igen "träbensbeskrivningen". Vi får se vad dom säger på onsdag, det blir i varje fall lite bättre dag för dag än så länge.

   Radera
 2. Har fått detta problem efter att ha bytt skor. Körde sen långpass i mina gamla men efter det förstod jag att jag var skadad. Foten blev lite svullen och har blåmärke och det gör ont att lyfta tårna då det stramar i ovansidan på foten. Låter precis som extensortendenit. Ni som haft samma problem, är det farligt att försöka fortsätta springa? Har vilat o tre dagar nu och vill gärna prova imorgon. Men skadan förvärras kanske? Är det bara vila som gäller tills man inte känner nån smärta alls? Är det nån mening att ta ibumetin t ex? Hur gick ni vidare?

  SvaraRadera