söndag 5 januari 2014

Årets första Ultrapass

I går var det dags för årets första ultrapass. Eftersom det inte har blivit vinter ännu och skogen finns där fullt tillgängliga för löpning hade jag funderat om man inte skulle passa på att göra ett rejält träningspass inför GL3D. Ett pass långt nog för att ungefär motsvara en dagsetapp på tävlingen därborta i Lake District. Dessutom så mycket varierad terräng som det nu går att få till här i Västmanland och med lite grov orientering så att det skulle vara lite GL3D lika även med det. Tog fram stora 50.000-dels kartan över skogarna runt Västerås och hittade en runda som såg ut att kunna passa de kraven. Bruksleden västerut från stan knappt 2 mil, sedan skogsvägar, lite passager i skogen och mera Bruksled från väster om Lillhärad upp till Skultuna. Från Skultuna på skogsvägar och småstigar genom skogen från Berga rakt söderut till Orientalen igen.
Mälardalens GL3D team, ett första depåstopp i regnet (Foto: Niklas H)
Alla i GL3D gänget från Mälardalen hakade på, i gryningen möte jag upp med Henrik, Kerstin och Niklas vid Orientalen för lite genomgång av dagens övning. Inte nog med att rundan vi skulle ut på passade in i kraven för träningspasset, även vädret var, vänligt nog, anpassat för England. Extremt mörkt, grått och blött, det kändes som att gryningen inte ville ta slut och när vi gav oss ut i skogen på Bruksleden så började ett lätt men ihållande regn, men trots vädret blev det ett skönt pass i skogen. Bruksleden är som alltid lite utmanande med sina hyggen men det gick klart lättare att ta sig fram och hitta stigen nu på vintern när inte sly och gräs var uppväxt. Där det inte är hygge är det däremot riktigt fint bitvis där leden går i finskog och över små berg med hällmark.

Djurlivet i Västmanlandskogarna såg vi inte mycket av, 3 rådjur var det enda, vi såg faktiskt fler jägare än djur i skogen. Några andra människor än vi och jägarna var inte ute, det var ju knappast en dag som lockade till utflykter i skogen. Enda stället vi passerade civilisationen var i Skultuna, som vi skulle igenom för att ta oss mellan skogsområdena, det passade bra för då kunde vi göra ett kort depåstopp hemma hos Micke Andersson inför de sista 15 km hem.

Den sista milen sprack molnen upp lite och vi såg en flik av blå himmel, solen syntes däremot inte, den var redan på väg att lägga sig för lagom när vi var tillbaka så kom skymningen. Tillbaka vid Orientalen hade vi sprungit lite drygt 49 km, det fattades alltså några hundra meter till de utlovade 50 och GPS nördar som nästan alla löpare har blivit så fick vi göra ett litet kort extra varv på spåret vi Orientalen, sen hade vi 50. Det blev bara ett kort eftersnack för att inte hinna kallna sen sprang jag den kilometer jag har hem på stumma ben men nöjd med en bra dag. Hade det varit GL3D nu skulle vi satt upp tälten, fixat käk på spritköken och försökt få någonting torrt inför ytterligare 2 dagar, men den utmaningen sparar vi lite på.

Så mycket bilder har jag inte för bloggen denna gång, kameran i mobilen är i normala fall riktigt bra och smidig att ha på löppassen men gråväder och dagslångt skymningsmörker har den svårt med, det blir ungefär lika suddigt och disigt som det känns därute. Några bilder kommer här men det finns många bättre, tagna med "riktig" kamera, på Niklas blogg.
Dags att rigga ryggan, det har börjat regna och skogen väntar
Passerar civilisationen efter 35 km, över Svartån vid bruket i Skultuna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar