torsdag 23 januari 2014

Hoi An

Flyttar man om bokstäverna i Hanoi lite blir det Hoi An., en liten och riktigt gammal stad ungefär på mitten av den långa Vietnamesiska kusten. Den ligger några kilometer in från havet vid en flodmynning och började redan på 1600-talet bli en handelsplats mellan öst och väst. En gång i tiden var det en av de störtsa i sydostasien. Det unika är att hela den gamla stadskärnan med alla flera hundra år gamla hus är kvar som den en gång byggdes, trots 100 år som fransk koloni, 20 år av krig, 20 år av stenhård kommunism och nu på slutet 15 år av "modernisering" med öppenhet mot världen har man lyckats bevara allt. Visserligen är allt nu fyllt med turistshoppar, skräddare, restauranger mm och stan är full av tursiter från hela världen, men trots detta känns mijön bevarad och mitt i alltihop pågår det lokala livet, inte minst på marknaden. Stan blev uppsatt på UNESCO´s världsarvslista 1999 och är helt klart ett måste om man reser runt i Vietnam.

Även på en ställe som detta måste man pröva löparskorna, men det är inte så mycket plats att springa på i stan så det blir i stället över risfälten och ut till stränderna vid kusten. Bara att leta sig fram på känsla utmed vägarna mellan risfält, bebyggelse och vattnet bakom sandbanken som stränderna ligger på.
Hoi  An by Night

Starka vindar och röd flagg, det är lite tidigt på säsongen här

Vattnen bakom kustremsan

Risfälten


Tillbaka i stan, svårframkomligt på marknaden


2 kommentarer:

  1. Det är ett trevligt jobb du har, och spännande att kunna upptäcka ett land med löparskorna. Fast det verkar vara ont om berg i den delen av Vietnam?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jobb den här gång utan skön semester, men löparskorna är alltid med. Inte många meter höjdskillnad här inte.

      Radera