söndag 2 mars 2014

Bergsultra Rocklunda

I går var det den 1 mars och det var dags att inleda säsongen i bergen, det är ju lopp i berg på lite olika sätt som gäller det närmaste halvåret. Även om man bor i Västerås så går det faktiskt att få till en riktig bergsultra, mitt i stan, det gäller bara att utnyttja det mest kupera området vi har maximalt.

Södra delen av Rocklundaskogen bjuder på höjdskillnader på 40 meter !! dessutom med ett fint MTB-spår som är perfekt för trailträning. Redan förra året fick jag till ett "bergspass", en runda på drygt 11 km med 500 höjdmeter, nu var det dags att göra det till en ultra genom att köra 4 varv.

Väckarklockan fick ringa redan kl 04, då var det dags för frukost och att packa klart ryggan, jag hade siktat på en nattstart runt kl 5. En nattstart dels för att få lite kvar av dagen efteråt och dels för att vänja kroppen lite ytterligare. Ursviks Ultra startar ju vid midnatt och Lavaredo Ultra Trail kl 23. Pannlampan åkte på och strax efter 5 var jag ute.
Strax 05.00 dags att ge sig ut
Det var naturligtvis öde och mörkt i skogen vid den tiden en lördagsmorgon, på sina ställen var det lite besvärligt på den tekniska stigen. Luften var mättad med fukt, inte riktigt dimma men luften var så blöt så det droppade om den, när pannlampan lös in i fukten såg man knappt marken ibland. Det är en riktigt konstig vinter vi har i år.
Mot sluten av första varvet vaknade fåglarna i skogen och genast blev det vårkänslor. Gryningen kom snabbt så när jag hade matstopp efter ett varv kunde jag packa ned lampan i ryggan, sen var det bara att nöta vidare. Det dök upp enstaka andra löpare och hundrastare som var ute i spåren, den första såg jag faktiskt redan halv 7 innan det var riktigt ljust så det finns andra morgonpigga.
Varje bergspass varv består av en runda på MTB-spåret förstärkt med en ren backrunda på 3 km och 6 "omvända backintervaller" mitt på MTB-rundan. Målsättningen var att springa hela tiden, även i alla backar, utom i backintervallerna där blir det power walk uppför. Det gör att av de 2000 höjdmetrarna under dagen blev 1000 löpandes och 1000 med power walk, kändes som en lagom kombination. Redan på andra varvet känns det i rejält i benen efter den kuperade delen, då är det skönt när man får sträcka ut på MTB spåret efteråt.
På tredje varvet dök Henrik upp och var med till slutet på det varvet, skönt med lite omväxling och en pratstund, men sen var det bara att bita ihop och ta sig an den sista rundan. Fördelen med ett sista varv är alltid att det är just det sista, det känns lättare när man vet det och eftersom varvet är så uppdelat i olika moment så känns det aldrig långt. Även det 4:e varvet gick bra, visserligen tog det några minuter längre tid men jag höll mig löpande även i alla backar. När jag kom ut ur skogen fick jag lägga på 3 km extra på vägen hem för att runda av till 50 km.

Det blev en bra bergsultra, 50 km med +/- 2000 höjdmeter på tekniska stigar. 6,34 effektiv tid och 7,15 med mat och depåstopp. Nu har säsongen i bergen inletts.

2 kommentarer:

  1. Wow, låter som ett mäktigt och härligt pass

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bergen var ju iofs inte så mäktiga...men ett härligt pass blev det. Hade det inte lika blött om fötterna som vissa ;-)

      Radera