lördag 31 december 2011

Slut på året, nytt kommer

Sista dagen på året kom det lite vinterkyla i varje fall , en riktigt solig vinterdag och -7 grader. Det är bara snön som saknas men den skall tydligen komma under nyårsnatten sägs det. I vilket fall som helst så var det perfekt väder för ett litet lagom sista långpass för året. Vi blev 7 st på årets sista VLK pass, lagom långt och lagom lugnt så här på nyårsafton, för min del stannade klockan på 24 km med min transport till och från samlingen. Skönt var det, men tyvärr får ni inga bilder för mobilkameran fick tydligen spader när det var -7 och riktiga kameran var inte med i dag. Vi som var med fick i varje fall en bra uppladdningen inför kvällens nyårsfirande.

Så här sista dagen på året skall naturligtvis året summeras. Korta versionen är att det blev ett bra år, även när det gäller löpningen. Frisk och skadefri hela året är ju det viktigaste.

När det inte blev några oplanerade stopp i träningen kom jag till slut upp i 375 mil. Det är lite mer än en mil om dagen i snitt, hela året, varje dag, lite av en milstolpe! i träningen. En fortsatt stadig ökning av träningsmängden, förra året blev det 330 mil och året innan 286. Mesta träningsmånaden blev oktober med 40 mil och minsta december med "bara" 23 mil, men så var det tänkt som lite återhämtning nu på slutet. 14 ggr har det blivit ultrapass under året, dvs långt som en mara eller längre, 6 av dessa var tävlingar. Ett av mina träningsmål för året var ett ultrapass per månad och det stämde ju ganska bra.

Ganska mycket hinner det bli på ett år. Det började redan första veckan med semester på Teneriffa, narturligtvis med ett morgonpass i bergen nästan varje dag.
Härliga gryningpass på Teneriffa
Trots att det var en rejäl snövinter blev det mest bara löpning även hemma, i mitten på februari var det dags för Ultrahelg i Stockholm, föreläsning med Tim Noaks och Rune, plus löpning runt Stockholms alla 14 öar.

I mars var det jobb i USA 2 veckor, då passade man på att arrangera en mara i stan där jag var. Perfekt, Tobacco Road Marathon, en snabb bana på en gammal banvall som jag nästa gjorde sub 3 på, retliga 3.00.44 och min näst snabbaste mara. Bara 3 veckor senare, lite väl kort emellan, var det dags för TEC 100 miles och första poängsamlingen till UTMB, gick OK men det var riktigt tungt på natten.

I mitten på maj passade jag på att köra ett eget trail-ultra, ett UMTB hemma i Rocklundaskogen, innan maj var slut blev det som vanligt (8:e gången) Stockholmsmaran och lika mycket som vanligt blev det 3.09 i sluttid.
Före start i Stockholm
Midsommarhelgen drog jag till Norge för andra delen av poängsamlandet inför UTMB. Kristins Runde på 50 miles i Nordmarka var ett kul och bitvis tufft lopp. I juli var det dags för semesterresa igen, 3 veckor runt i nordöstra USA, lite morgonlöpning blev det även där, några extra häftiga pass.
Morgonpass med Sandra på Broklyn Bridge
Sista helgen i augusti blev det ett återbesök i Skövde för ett nytt 24 h lopp och ett nytt försök att nå 20 mil. Lagom den helgen blev det extremt varmt så jag fick nöja mig med att passera 100 miles. I september hände inte så mycket på löpfronten, Lidingöloppet förstås men tog det som träning i år. I oktober blev det dags för första "officiella" provlöpningen av Black River Run.

Sista tävlingen för året blev en ny resa till Oslo, denna gång 24 h på Bislett, nytt försök att nå 20 mil men det gick inte denna gången heller. Blev i varje fall ett nytt pers.
VLK före start
Till slut blev det december i år också och en lite lugnare månad med färre pass. Det största på löpfronten blev att det var dags för anmälan till UTMB och dagen efter ett passade tufft ultrapass i motvind, regn och snö från Köping till Västerås.

Nu är det bara timmar kvar på året, dags att byta om för fest och sen börja se fram emot ett nytt år. Någon konkret planering blir det inte förrän efter 20 januari, när UTMB lottningen görs. Blir det en plats nu eller blir det att vänta 1 år till.

Västerås Tidning blickar också  framåt så här på nyårsafton, man har snappat upp redan vad som händer i stan den 18 augusti. Black River Run är med bland årets händelser i stan !!

1 kommentar: